Tags

, ,

Nummer  20
Artiest  Alice Cooper
Titel  How you gonna see me now?
Jaar  1978
Wikipedia  How you gonna see me now
Website  Alice Cooper
Tekst  Songteksten

Veel te jong was ik om het te begrijpen, maar de clip maakte wel een onvergetelijke indruk. Ik kende de zanger niet, pas veel later begreep ik dat dit een atypisch nummer was voor Cooper. Maar het beeld van de man in de cel, ogen zwart omrand, die een brief schreef aan zijn familie, staat me nog scherp op het netvlies.

Als je even zoekt, blijkt het een echte ervaring te zijn, de zanger die afgekickt van drank, bang is dat zijn familie hem niet met open armen zal ontvangen. De witte jas met de extreem lange mouwen maakte op het jochie dat ik toen was, het meeste indruk. En dan aan het eind zijn vrouw die wordt afgevoerd, met dezelfde ogen, op het moment dat hij weer thuis is.

Het nummer was nergens ter wereld een echt grote hit, alleen in Nederland haalde het de top 10. Geen idee waarom het hier zo gewaardeerd werd, wel dat ik het nog steeds, zonder enige twijfel, zijn beste titel vind. Cooper heeft best wel wat aardige muziek gemaakt, maar geen enkele ander nummer zou in aanmerking komen voor deze lijst, terwijl deze zelfs vrij hoog staat.

Oud genoeg om het te begrijpen, heb ik wel door dat de situatie erg vreemd moet zijn geweest. De brief die de zanger vanuit de cel schreef, is natuurlijk een liefdesbrief. Een hele mooie zelfs. Misschien dat ik daarom zo veel jaren later nog steeds voel wat de schrijver voelt, ook al heb ik die situatie nooit zelf meegemaakt.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.