Tags

, ,

Nummer 46
Artiest U2
Titel Bad
Jaar 1984
Wikipedia Bad
Website U2
Tekst Genius

Het is vreemd om de band die ik jaren fanatiek volgde niet hoger dan 46 te zien. Toch klopt het. U2 is de band van het album, van de concerten, van de sfeer. Minder pieken en dalen, wel veel en vaak hoge kwaliteit. Het is ook niet moeilijk om te kiezen, Bad was al vanaf het begin mijn favoriete nummer van The Unforgettable Fire. Pas later volgde de epische performance op Live Aid, daarna de vaste afsluiter om 1.52 uur bij de Zon, voordat we om 2 uur weer huiswaarts keerden.

Over Bad gaan meerdere theorieën over het www. Er zal er vast een kloppen. Muzikaal is het niet eens het hoogtepunt, maar de combinatie van de indrukwekkende optredens, de instrumentale delen, de tekst die best diep zou kunnen zijn, maar vooral de sfeer dat het nummer uitademde, was onweerstaanbaar. Heel, heel vaak, zette ik de naald op het stuk vinyl.

Was ik een echte fan? Ik kocht de single én de maxisingle van Sunday, Bloody Sunday, niet eens mijn favoriete nummer, omdat er op b-kant nieuwe nummers stonden. Ik lag in de kou te wachten voor de VVV van Enschede om kaarten te krijgen voor het concert in de Kuip. Ik ging op vakantie in Engeland op zoek naar unieke uitgaven, die in Nederland misschien niet beschikbaar waren. Ik denk wel dat ik een echte fan was.

Bleef ik een fan? Nee. De eerste keer dat ik de band zag, in Münster, nog voor hun grote doorbraak, vond ik het geweldig. Na het Kuipconcert in 1988 werd ik minder fanatiek. Het was te groots, te bombastisch, te veel op de automatische piloot. Pink Floyd paste in de Kuip, U2 zag ik het liefst in een kleinere setting.

In de jaren negentig haakte ik helemaal af. Ik kocht de albums niet meer, kende de nummers niet meer, totdat Apple besloot om een heel album zo maar op mijn telefoon te zetten.

Maar de herinnering blijft. Die prachtige reeks Boy, October, War en T.U.F., slechts onderbroken door een livealbum. Precies wat een opgroeiende tiener nodig had. Mijn muziek. Mijn favoriete band.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.