Tags

, , , , , ,

De Muur 73 – De geesten van de Ventoux

Het titelverhaal, met de prachtige voorkant, is deze keer geschreven door Bert Wagendorp. Waar de oppervlakkige wielerfan de Ventoux automatisch, en exclusief, associeert met Tommy Simpson, laat Wagendorp zien dat er meer indrukwekkende verhalen zijn over deze legendarische berg. En vaak heeft dat te maken met een fiets en de dood.

Frank Heinen mag Tadej Pogacar proberen te duiden. Was hij outsider of stiekem toch favoriet voor de Tour (deze uitgave was van voor de Tour)? Hoe kon een debutant zo sterk zijn? Hoe kon hij in die laatste tijdrit Dumoulin op anderhalve minuut rijden? 

Diens ploegleider Alan Peiper krijgt ook een eigen verhaal, vele oudere lezers zullen zich de lachbui van Koos Postema nog herinneren. Ook hier blijkt het verhaal meer te zijn dan een oud-renner die achter het stuur van de ploegleidersauto bestuurt. Bart Jungmann tekent voor de juiste achtergronden.

Joost-Jan Kool schrijft een essay over de toekomst van de sport, datagebruik, biotechnologie en andere vooruitgang passeren de revue. Interessant.

Uit het boek van Maarten Kolsloot een voorpublicatie. Was Rasmussen een incident, was het onvermijdelijk of was het zelfs een logisch gevolg van het beleid? Het boek over de Raboploeg moet ook op het verlanglijstje. Dat is al zo lang…

Erik Brouwer duikt de geschiedenis in, de Fransman Thierry Claveyrolat won de bolletjestrui in 1990. Hij kocht zijn stamcafé vier jaar later. Hij bleek een betere klimmer dan kastelein. Beter in de sport dan in het leven.

Samen met de twee vaste series van Menno Haanstra en Nando Boers is ook deel 73 weer een pareltje in de geschiedenis van De Muur.

Citaat: “Na de achtste etappe nemen gendarmes bidons in beslag voor controle, ze checken of ze op rennerslijven tekenen van injecties kunnen terugvinden, nemen urine af en onderzoeken de achterzakjes van de wielertruien op de aanwezigheid van pillenbuisjes. Van alle in 1966 uitgevoerde dopingtests heeft 87 procent een positieve uitslag.” (p.16)

Nummer:            21-037

Titel:                   De Muur 73

Ondertitel:          De geesten van de Ventoux

Auteur:               Diversen (Bert Wagendorp, Frank Heinen, Bart Jungmann, Willie Verhegge, Joost-Jan Kool, Mark de Bruijn, Maarten Kolsloot, Erik Brouwer, Menno Haanstra, Nando Boers)

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2021

# Pagina’s:          160 (7814)

Categorie:           Wielrennen

ISBN:                 978-94-6231-054-4

Meer:

Themaweek 118: Sportseries