Tags

, , , , ,

Goal, september 2019

Pink Floyd zong over ‘the root of all evil’, bijna een halve eeuw geleden. Geld. Ook ons favoriete spelletje is helemaal in de ban van geld. Helaas.

Deze zomer weer vele voorbeelden. Winnen tegen Apoel Nicosia levert Ajax al snel 40 miljoen op. RKC kon een nieuw veld aanleggen omdat ene Frenkie de Jong ooit in de gezamenlijke jeugdopleiding van Willem II en de Waalwijkse club speelde. Dus ook al speelde hij geen minuut voor RKC, het kleine percentage van de gigantische transfersom betekende een ruime verdubbeling van de jaaromzet van de club. Aan de andere kant heeft FC Twente nog altijd een schuld van tientallen miljoenen en moet met goede huurdeals een elftal bij elkaar sprokkelen. Weer andere clubs kiezen voor een kunstgrasveld in plaats van echt gras, omdat dat op jaarbasis tonnen scheelt qua onderhoud. Sportieve beslissingen worden bijna allemaal genomen met financiën als belangrijkste factor.

Op de gigantische transfersommen ga ik niet eens in. Die zijn van alle tijden. Het miljoen voor Abe is met inflatiecorrectie vast wel iets in de buurt van de prijs van De Ligt. Ik vond 18 miljoen (gulden) voor Gullit destijds een veel vreemder bedrag dan de 80 miljoen (euro) voor Frenkie de Jong nu. Maar ja, ik heb dan ook weinig verstand van voetbal.

Op lager niveau klaagde de voorzitter van De Zweef over de bedragen die betaald worden in het amateurvoetbal. Ook terecht. Spelers lopen van de ene naar de andere club voor een paar rotcenten. En de club blijft achter met niets. Pas vanaf de Tweede Divisie heeft een club contractspelers. Maar iedereen weet dat ook daaronder flink te verdienen valt. Al dan niet net over de grens.  Al dan niet op papier. De voorbeelden van de belastingschuld van Stevo en het faillissement van Glanerbrug zijn bekend hier in Twente.

GFC heeft nooit meegedaan aan het betalen van spelers. Alhoewel, er zijn duidelijke signalen dat bepaalde spelers in het verleden van een sponsor of stichting wel meer ontving dan reiskosten. Gelukkig zijn dat de uitzonderingen, het huidige elftal speelt nog gewoon voor een meter bier na de wedstrijd, een flinke bijdrage bij het reisje en het plezier dat spelen in het eerste kan opleveren.

Al jaren roep ik, al is dat door de actualiteit achterhaald, dat ik liever zesde klasse speel met eigen spelers en met behoud van de eigen clubcultuur, dan dat ik moet promoveren met spelers die pas de schoenen aandoen als ze die niet zelf hebben aangeschaft.

Gelukkig zit er verandering in de lucht. In landen als IJsland en Nieuw-Zeeland wordt het beleid niet meer uitgedrukt in geld, maar in nationaal geluk. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die welzijn belangrijker vinden dan welvaart. Ook de voetbalwereld zal er ooit van doordrongen zijn. Dus wanneer over een paar jaar de topclubs een eigen competitie opzetten, ontstaat er aan de bodem vanzelf een cultuur waarin het plezier in het spelletje weer voorop staat.

Dus spelen we op zondagochtend niet zo laag mogelijk om de kans op een kampioenschap te vergroten. Speelt de jongste jeugd gewoon door elkaar, zonder eerst te zijn geselecteerd. Doet het eerste zijn best om het publiek te vermaken, belangrijker nog dan het resultaat. En blijft GFC een veilige en gezellige thuishaven voor velen, komen clubs graag bij ons op bezoek en leven we nog lang en gelukkig.

Overigens is het opvallend dat zowel IJsland als Nieuw-Zeeland twee landen zijn die politiek stabiel zijn, economisch goed draaiend, waar weinig onvrede heerst. De overeenkomst is dat beide regeringen worden geleid door een vrouw. Meer vrouwen in de politiek roep ik al jaren, in het voetbal kan het ook nog veel beter. Mijn voorstel is dan ook dat de opvolger van Eddy een vrouw wordt. Of het zijn eigen dochter wordt, Ina of een van de dames van het huidige damesteam, de tijd zal het leren.