Tags

, ,

Nummer  37
Artiest  In tua nua
Titel  Seven into the sea
Jaar  1986
Wikipedia  In tua nua
Website  In tua nua
Tekst  Flash lyrics

Een paar jaar daarvoor had ik U2 al eens gezien, net voor hun doorbraak. Nu waren ze groot en zouden ze twee keer in de Kuip spelen. Dus zat ik de hele nacht in de kou met een paar vrienden en vele onbekenden voor de deur van de VVV waar de voorverkoop de volgende ochtend zou starten. Hoe we in Rotterdam zouden komen, was van later zorg. Wel wilde ik kaarten voor de 10e, niet de 11e. Het voorprogramma die dag was namelijk beter. Twee bands die ik net had ontdekt. World Party, die een paar maand later toch werden vervangen door de Pretenders en In tua nua.

Die laatste band had net een hitje gehad met Seven into the sea en had een mooi debuutalbum uitgebracht, Vaudeville. Het bandje met dat album en vier nummers live opgenomen van de radio heb ik nog jaren grijsgedraaid.

Op weg naar Rotterdam merkte ik voor het eerst dat er ook mensen waren die niet naar een concert gingen voor de muziek, maar als sociale gelegenheid. Die in de bus aan het zuipen waren en door de frequente plaspauzes ervoor zorgden dat we bijna te laat waren voor het voorprogramma. Een medereiziger haalde een stapel kaartjes uit zijn binnenzak, die hij blijkbaar nog moest verkopen. Hoe hij daar aan was gekomen, geen idee, ik had hem niet bij de VVV gezien, daarbij mochten we maar vier kaarten per persoon kopen. “Ku-w mooi van naar de hoer’n”, vertelde hij tegen zijn buurman.

Eenmaal in de Kuip begon de Ierse band uit het voorprogramma al snel. Wat een geweldige band, wat een mooie combi van traditionele Ierse instrumenten met de typische jaren tachtig New Wave. Na een dik uur zakte ik overdonderd in mijn stoel terug, heb de Pretenders volledig langs me heen zien gaan en was later op de avond zwaar teleurgesteld in U2. Het hoofdprogramma was in mijn ogen weggespeeld door het voorprogramma. Blijkbaar was ik een uitzondering, menigeen was wel onder de indruk van U2.

Ik niet. Een nieuwe ster was opgestaan. Helaas kwam de band niet verder dan twee albums. En deze mooie hit, meer dan mooi.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.