Tags

, , , , , , , ,

Knut Naerum - Glad ijs

Knut Naerum – Glad ijs

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een boek las van een Noorse schrijver. Ben er ook nog nooit geweest. Een roman over schaatsen komt ook niet vaak voor. Wielrennen is een echte literaire sport. Voetbal een populaire. Schaatsen wordt in te weinig landen serieus genomen. Noorwegen is een van die weinige landen. En dus is deze roman in het Nederlands vertaald.

Deze roman kan op meerdere niveaus gelezen worden, op zich al bijzonder. Voor de sportliefhebber gaat het over schaatsen. Voor de thrillerfan is het een goed spannend boek. Voor de betere lezer  (of iemand die de achterflap goed heeft gelezen) is het een politieke satire. Tenslotte kun je het ook gewoon zien als een humoristisch boek.

Naerum ergerde zich aan de oorlog tegen Irak en vooral de leugens en het mediaoffensief dat daarom heen hing om de inval te rechtvaardigen. Hij bedacht een leuke parallel om te laten zien hoe de publieke opinie simpel kan worden beïnvloed. Daarover gaat deze roman dus.

In de laatste rit van de tien kilometer van het EK 2005 staat de Nederlandse held Gianni Romme op het punt om zijn directe tegenstander op een ronde te zetten. Hij is ook op weg naar de titel. Dan valt de Noor en sleurt in zijn val de favoriet mee. Een rel is geboren.

Een rel die gigantisch uit de hand loopt. Via diplomatieke omslachtigheden en ophitsende sensatiepers wordt het al snel een conflict tussen twee landen waarbij de oorsprong op de ijsbaan allang vergeten is. Als er dan op de Noordzee ook nog het een en ander gebeurd, blijkt een oorlog onvermijdelijk. Twee navo-landen die met elkaar in oorlog raken, het lijkt niet voor te stellen. De VS hebben het dan ook niet simpel, wiens kant kiest de machtige bondgenoot?

Knut Naerum - Krig!Naerum is een Noorse komiek, blijkbaar heel beroemd in zijn geboorteland, en hij heeft een prachtig boek geschreven. Het leest vlot, elk hoofdstuk wordt vanuit een verschillend perspectief geschreven, het lijkt bijna een feitenrelaas. Memo’s, krantenstukjes, ingezonden brieven, verslagen van diplomatieke overleggen, geheime rapporten, observaties, de afwisseling maakt nieuwsgierig. Als het niet zo absurd was, had het een reconstructie kunnen zijn.

Natuurlijk zitten er kleine vervelende dingetjes in het boek, onvermijdelijk, zeker wanneer je er voor kiest Mart Smeets (suggestiever dan in werkelijkheid), Jan Peter Balkenende en zelfs Koning Harald V laat opdraven als fictieve figuren in je boek. Maar dat neemt niet weg dat dit gewoon een heel mooi boek is, het gevaar van massahysterie, de laatste jaren zeker actueel, 7 jaar geleden al beschreven.

Citaat: “Ik mag Nederlanders ook graag. Ik kan zelfs begrijpen dat veel mensen hier in het land sympathie voor hen voelen. Maar nu gaat het om leven of dood. En dan kun je beter één Nederlander te veel interneren dan nog meer Noorse levens op het spel zetten.” (blz. 191/192)

Nummer: 10-011
Titel: Glad ijs (oorspr. Krig!)
Auteur: Knut Naerum
Taal: Nederlands (Oorspr.: Noors)
Jaar: 2004 (Oorspr.: 2003)
# Pagina’s: 288 (2167)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-445-0598-X

Ook over dit boek:
Noorse WikiPedia
Recensie Suzanne
Recensie Marc
Recensie Studentenproject