Fragment uit ‘De doodgraver van Ciutadella’

Op 21 augustus 2015 is mijn boek ‘De doodgraver van Ciutadella’ uitgegeven. Het boek is te bestellen via Boekscout of in de reguliere boekhandel. Hieronder staat een klein fragment uit het titelverhaal. Naast dit verhaal nog 44 andere verhalen over ontmoetingen met allerlei mensen over de hele wereld en observaties tijdens mijn reizen.

“Ik heb 23 jaar in de bouw gewerkt, een paar jaar geleden vroegen ze me of ik hier niet wilde werken. Sindsdien werk ik dus als doodgraver. Hier. Mooie baan. Geen baas die me controleert, die kijkt hoe laat ik er ben, hoe laat ik naar huis ga. Hier ben ik mijn eigen baas. Ik hou er van om gastvrij te zijn. Kan hier goed.

Je moet mensen accepteren met al hun fouten. In de bouw had ik wel eens collega’s die het een en ander op de kerfstok hadden. ‘Werk je met die en die?’, vroegen mensen dan aan mij. ‘Ja’, zei ik. Dat waren dan criminelen, of drugsverslaafden. Maar ze deden hun werk goed, daar ging het om. Als je echt gastvrij bent, moet je soms zo doen.” Hij houdt zijn handen voor zijn ogen, ten teken dat je niet alles moet zien. “Gastvrijheid voor mij is mensen accepteren zoals ze zijn, inclusief hun fouten.”
“Ben je wel eens in het centrum geweest van de stad? Op het plein?”

Ik vertel hem dat ik daar vijftien jaar geleden twee keer ben geweest, maar dat ik me er eerlijk gezegd niet al te veel van herinner.

“Maakt niet uit, daar heb je in ieder geval twee gebouwen, recht tegenover elkaar. De een nog mooier dan de ander. Twee families tegen elkaar, wie het mooiste huis heeft. Boven de deur van de een hangt een beeld van een hoofd, met zijn handen voor zijn ogen. Jarenlang werd aangenomen dat het symbolisch was, dan hoefde hij de ander niet te zien. Onlangs hoorde ik een nieuwe verklaring. Het is een symbool van gastvrijheid. Want hij die werkelijk gastvrij is, ziet de fouten van zijn gasten niet. We maken tenslotte allemaal fouten, als je die van een ander negeert, dan ben je pas echt gastvrij. Ik vind die verklaring het mooist. Ik geloof daarin.”

Advertenties