Tags

, ,

Nummer  234
Artiest  Leonard Cohen
Titel  Suzanne
Jaar  1967
Wikipedia  Suzanne
Website  Leonard Cohen
Tekst  Genius

Eerlijk gezegd vind ik zijn laatste album het beste. Met de dood voor ogen nog een meesterwerk maken, Cohen kon het. Maar omdat ik me aan mijn eigen regels moet (wil) houden, komen platen van na 2014 niet in aanmerking.

De zanger Cohen was eigenlijk meer een poëet die zijn teksten voordroeg op muziek. Brommen in de microfoon, vele dames vooral, vonden het onweerstaanbaar. Zelf ben ik geen groot fan, maar iemand die nadenkt over de teksten én het ook nog eens bijzonder kan voordragen, verdient een plekje in deze bijzondere lijst.

Zijn meest gecoverde nummer sla ik over, al was het maar omdat het nummer uitnodigt tot over-emotionele versies. Buckley was bijzonder, Cale was goed, de rest kan me gestolen worden. Dus kies ik voor een van zijn andere populaire titels. Vertaald uitgevoerd door Herman van Veen. Ook vaak gecoverd. Maar het origineel is en blijft beter, blijft mooi om na te luisteren. De dame die bezongen wordt, vrouw van een vriend, ontkent dat de twee ooit iets hebben gehad. Maakt het nummer alleen maar mooier.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.

Advertentie