Tags

, , , , ,

Zonder twijfel kocht ik dit boek. Met veel plezier luister ik al tijden naar de Rudi en Freddie show via podcast, waarin Jesse Frederik een kritisch denker blijkt met goede ideeën en de juiste ethische waarden.

Dit boek was eerst bedoeld als een essay op De Correspondent, werd iets langer en eindigde als een dik boek. Nu, twee jaar na verschijnen, zou het mij niet verbazen wanneer er een vervolg, of op zijn minst een update, verschijnt nu de toeslagenaffaire elke keer weer erger blijkt dan het al was, elke keer weer nieuwe feiten boven tafel komen en de politiek er niet in slaagt om de gedupeerden op een fatsoenlijke manier te helpen.

Frederik pakte het goed aan, netjes, overzichtelijk, chronologisch vanaf het moment dat er verontwaardiging was rondom de zogenaamde Bulgarenfraude tot het heden, waarin niemand duidelijk kan vertellen wie er nu slachtoffer is en wie niet, wat er misging en waarom het niet opgelost wordt.

Het knappe van Frederik in dit boek is dat hij niet de fout maakt die vele journalisten én politici wel maakten: een verantwoordelijke vinden. Het blijkt vooral dat het systeem niet deugt, dat er structureel fouten gemaakt worden, dat niemand foutloos is. Omzigt is voor velen een held, hij heeft ook veel goed gedaan, maar hij is ook medeoorzaak na zijn rol in de Bulgarenfraude. Vele journalisten hebben goed uitzoekwerk gedaan, maar gingen dan toch weer op zoek naar een politiek verantwoordelijke, in plaats van uit te zoeken waarom het fout ging, hoe het beter kan, hoe het opgelost kan worden. Frederik is beschouwend, maar extreem grondig. Trek je eigen conclusie maar na lezing.

Zonder twijfel een van de beste boeken van de laatste jaren en het ultieme bewijs dat onafhankelijke journalistiek, zoals De Correspondent, onmisbaar blijft in een echte democratie.

Citaat: “Het rapport beschrijft dat medewerkers zich in de steek gelaten voelen door het ministerie van Financiën. Zelfs voormalig directieleden van de Belastingdienst/Toeslagen zijn door het ministerie nooit in de gelegenheid gesteld hun verhaal te doen over de toekenning van de kinderopvangtoeslag. Medewerkers worden in de media afgeschilderd als racistische fraudejagers, terwijl ze – ongevraagd en bij herhaling – aan het ministerie hebben proberen uit te leggen waarom dit bezijden de waarheid is.” (p.295)

Nummer:            22-034

Titel:                   Zo hadden we het niet bedoeld

Auteur:               Jesse Frederik

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2021

# Pagina’s:          399 (8178)

Categorie:           Non-fictie

ISBN:                 978-90-8307-891-5

Meer:

De Correspondent

Goodreads

Tzum

Spotify

Advertentie