Tags

, , ,

Nummer  233
Artiest  Michael Nyman
Titel  The heart asks pleasure first
Jaar  1993
Wikipedia  The Piano
Website  Michael Nyman
Tekst  Niet van toepassing

Pas na 233 titels de tweede instrumentale titel. En het is geen toeval dat het van de briljante soundtrack van The Piano komt. Eigenlijk had de hele soundtrack er in gemogen, maar ik dwing mezelf altijd een titel te kiezen.

De films van Peter Greenaway ontdekte ik pas laat in mijn studententijd, de jaren erna nog veel meer. Bijzondere filmmaker. En dan niet iemand die zo maar een leuk deuntje achter wat scenes plakt, maar iemand die een eigen filmcomponist heeft ingehuurd. Voor passende muziek. En zo versterkt de muziek het beeld, het verhaal. De heren Greenaway en Nyman waren vaak een twee-eenheid.

En toen ik in obscure cd-zaken op zoek ging naar soundtracks van Greenaway films, kwam The Piano uit. Een film die ongetwijfeld ook goed was, maar ik herinner me eigenlijk vooral de muziek. Overdonderend mooi. Prijswinnend briljant. Muziek kan een verhaal vertellen, daar hoeven niet altijd woorden bij.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.

Advertentie