Tags

, ,

Nummer  229
Artiest  Boudewijn de Groot
Titel  Welterusten meneer de President
Jaar  1966
Wikipedia  Welterusten meneer de president
Website  Boudewijn de Groot
Tekst  Boudewijn de Groot

Echt lang geleden, midden jaren zestig kenden mijn ouders elkaar net. Zij waren niet van de protestgeneratie, geen hippies. Boudewijn de Groot hoorde ik thuis dus nooit. Een enkele keer op de radio, maar dan was het meer een geest uit een tijd die reeds lang voorbij was.

Pas als twintiger, toen ik meer over het leven ging nadenken, ontdekte ik dat de zanger drie decennia daarvoor al mooie muziek maakte. Ik weet nog dat ik op het huis mocht passen van een oud-collega, haar platencollectie heb ik in een paar weken helemaal gedraaid, voor het eerst nam ik een elpee van Boudewijn de Groot op op een cassettebandje.

Meer dan een halve eeuw later heeft de goede man een geweldig oeuvre bij elkaar gespeeld. Eerst vooral met teksten van Lennart Nijgh, zoals dit nummer, later ook eigen liedjes. Nog steeds, ook nu nog in 2023 speelt hij live, maakt hij nog nieuwe muziek. Zijn grootste hit is een typisch Top 2000 lied, Avond haalde de hitparade nooit, maar wel de nostalgielijst. Al 19 jaar in de top 10, een keer zelfs geheel bovenaan. Niet mijn muziek, niet mijn tekst. Ik hou het bij de angry young man uit de jaren zestig, met het ultieme protestlied als mijn favoriet.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.

Advertentie