Tags

, , , , , , , ,

Meer dan een decennium las ik het Engelse cultblad When Saturday Comes. Op een gegeven moment kwam ik te ver achter, voetbal volgen was minder belangrijk, mijn band met het VK werd dunner. Ik heb ze allemaal nog, stapels.

In dat blad kwam ik de verhalen van Perryman al tegen. Mooi, verder kijken dan die 90 minuten in het weekend. Leg de link tussen voetbal en andere kunsten, literatuur, filosofie. En dat werd dus uiteindelijk dit boek. Elf, hoe kan het anders, hoofdstukken waarin de filosofen aan het woord worden gelaten. Ik vond het ergens in een opruimingsbak. Vertaal, dat wel helaas. Een aantal keren tijdens het lezen herkende ik de originele Engelse zinsconstructie, vertalen is verrekt lastig. Dit boek had ik onvertaald moeten lezen.

Ook is dit niet een boek om in 1 ruk uit te lezen. Gewoon elf keer een verhaaltje lezen en dan weer wegleggen. De link met voetbal is soms logisch; Camus was een keeper, Bob Marley een fanatiek voetballer als bekend. Soms moet je even zoeken. Shakespeare, Wittgenstein, Oscar Wilde en Simone de Beauvoir zijn geen namen die je meteen verwacht. En dat pakt soms verrassend goed uit, een enkele keer ook wat vergezocht.

Leuk om over voetbal te lezen, terwijl het eigenlijk nauwelijks over voetbal gaat. Of andersom: leuk een filosofieboek te lezen, over grote denkers en dat dan gerelateerd naar The Worlds Greatest Passtime.

Citaat: “Zich realiserend dat zijn dagen bij Verona waren geteld, kwam Will een koopman uit Venetië tegen in een onguur uitziende pizzeria naast een van die wegen die de Romeinen zo mooi konden aanleggen. (…) De openingswedstrijd van het seizoen begon stipt op tijd en Wills nieuwe club, Venezia, ging uiteraard roemloos ten onder.” (p.57)

Nummer:            22-065

Titel:                   Het filosofen-elftal (Philosophy football)

Auteur:               Mark Perryman

Taal:                   Nederlands (Engels)

Jaar:                   2003 (1997)

# Pagina’s:          144 (15239)

Categorie:           Voetbal

ISBN:                 90-453-0324-8

Meer:

Goodreads

Philosophy Football