Tags

,

In april 2016 las ik in een oude krant (ik lees altijd oude kranten) dat de stappenteller een hype werd. En dat het lopen van 10.000 stappen per dag gezond is. Het bleek dat de gezondheidsapp die al op mijn telefoon zat, dit bijhield. Wist ik niet.

Maar het is simpel bij te houden, een Excelletje is snel opgezet. En dus hield ik een tijdje bij hoeveel ik liep. Dit viel niet tegen, ik zat gemiddeld al rond de 8000 per dag. Laten we dan maar eens een doelstellen. 10000 gemiddeld. Dat lukte vrij simpel, het jaar erop.

Toen een nieuw doel: Elke dag 10000, een jaar lang. Dat was minder eenvoudig. Ik herinner me een autorit van Oostenrijk naar Nederland, grootste deel van de dag stilzitten, op de parkeerplaats snel een paar rondjes lopen en ’s avonds nog om half twaalf op straat, in de regen, de laatste passen zetten. Net op tijd gered. 2018 liep ik 365 dagen lang elke dag 10.000 stappen. Nooit meer.

De jaren daarna vooral bijhouden, gemiddeld zat ik meestal ruim boven de norm. 2022 had ik maar 1 doelstelling: meer dan het jaar ervoor lopen. Dat was met Sinterklaas al gelukt. Nieuwe doelstelling: 13.000 gemiddeld halen, was me net niet gelukt het jaar ervoor, een paar daagjes griep brak me toen op. En toen ik zag dat ik ook die 13K zou halen, besloot ik de doelstelling nog één keer bij te stellen: 5 miljoen stappen in een jaar. Op 30 december, eind van de middag, lukte dat ook. En meteen besloot ik: Klaar. Niet meer bijhouden, niet meer in Excel.

Dus zal ik dit jaar nog steeds lopen, als het op loopafstand ligt, fietsen als ik de auto niet perse nodig heb, de elektrische fiets naar het werk nemen als het droog is, ik zal vast aan mijn stappen komen. Maar bijhouden niet meer. Het is mooi geweest.

Advertentie