Tags

, , , , , , , ,

De best bezochte wedstrijd ooit. Officieus waren er 199.854 toeschouwers in het Marcana stadion in Rio de Janeiro. In de praktijk waarschijnlijk nog meer. En allemaal kwamen zij om het thuisland wereldkampioen te zien worden. Het was niet de finale, zoals vaak verkeerd wordt verteld, maar de laatste wedstrijd van de finalepoule.

Brazilië had aan een gelijkspel genoeg en kwam ook op voorsprong. Zelfs de gelijkmaker was niet erg. Maar elf minuten voor het eind scoorde Uruguay nog een keer en het stadion viel stil. Wat de Brazilianen daarna nog probeerden, de eindstand stond al op het scorebord en daarmee was Uruguay weer wereldkampioen. Brazilië moest nog acht jaar wachten op hun eerste titel.

Het trauma was groot. In het stadion al pleegden twee fans zelfmoord, daarbuiten meer. Keeper Barbosa werd de rest van zijn leven als schuldige gezien door velen, hij wilde dat hij nooit keeper was geworden. De kleuren van het nationale elftal werden veranderd (van wit naar geel), nooit meer moest er nagedacht worden over deze traumatische belevenis.

#ikkijkniet (deel 43)

Advertentie