Tags

, ,

Nummer  221
Artiest  Smashing Pumpkins
Titel  Today
Jaar  1993
Wikipedia  Today (Smashing Pumpkins song)
Website  Smashing Pumpkins
Tekst  Genius

Het jaar voor dit nummer uitkwam was een bepalend jaar voor mij. Voor het eerst vliegen. Een jaar van huis in een derdewereldland. Andere taal, andere cultuur, andere muziek, andere smaak. Ik werd er een stuk volwassener van, keerde terug met een bijna lege rugzak. Waar ik een jaar voordien nog compilatiebandjes maakte om een jaar door te komen, me geen voorstelling kon maken hoe ik zonder mijn eigen muzieksmaak een jaar moest verder zien te komen, keerde ik terug zonder die bandjes (weggegeven), maar met illegale bandjes met muziek die ik voordien in Nederland nooit zou hebben opgezet.

De maanden na terugkeer moest ik weer wennen aan mijn eigen cultuur. Mijn eigen taal. Mijn eigen muzieksmaak. En met de notie dat het niet zo erg is als gedacht wanneer je een week geen Pink Floyd, World Party of Herbert Grönemeyer hebt gehoord. In die maanden brachten The Smashing Pumpkins een single uit die hun grootste hit bleek te worden.

Het heeft dan ook even geduurd voor ik doorhad dat de band begin jaren negentig een van de betere bands was. Dat dit nummer eigenlijk heel goed is. Dat het een mooie aanvulling op mijn collectie was. Kortom, dat relativeringsvermogen je ook wel eens in de weg kan zitten. Dit is gewoon een prachtig nummer van een schitterende band.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.

Advertentie