Tags

, , ,

De laatste mooie zomerdag, bij het Hulsbeek met eerstejaars. Leuk dagje buiten. De laatste badgasten. Tenten van een festival van het afgelopen weekend. Maar ook: jongelui in een camouflageoutfit, zware bepakking en een houten geweertje.

Terwijl kinderen met water spelen, studenten samenwerkingsopdrachten uitvoeren, lopen zij zwaar bepakt een rondje rondom het water, een paar kilometer. Daarna moeten ze in het mulle zand tijgeren. Sneu. Als dienstweigeraar heb ik vanzelfsprekend weinig met het leger, maar dit was het ultieme argument. Oorlogje spelen zoals het honderd jaar geleden ook al was.

Laten we het leger afschaffen. Werk zat. De politie, het onderwijs, de bouw, het COA en vele andere branches schreeuwen om personeel. Win-win.

Elke missie de laatste jaren was nutteloos. Afghanistan is achteruit gegaan. In Mali had ons leger gevaarlijk materiaal. Over Srebenica hoeven we het niet te hebben. Op de Grebbeberg hielden we het een paar daagjes vol. Wat we ook doen, het is kansloos.

Nederland heeft niets aan een leger. Doe als IJsland, als Costa Rica. Schaf het af. Zij zijn er alleen maar beter van geworden. Wij worden dat ook, geen enkele twijfel.

Stap uit de wapenwedloop, geef jongeren een echte toekomst, bespaar 15 miljard en laat Nederland weer het gidsland worden dat we ooit waren.

Gerbie vindt iets (deel 16). Een serie waarin ik in precies 212 woorden probeer het nieuws te duiden.

Advertentie