Tags

, , ,

Nummer  218
Artiest  Osdorp Posse
Titel  Origineel Amsterdams
Jaar  2000
Wikipedia  Origineel Amsterdams
Website  Muziekencyclopedie
Tekst  Just Some Lyrics

Hiphop is als genre zwaar ondervertegenwoordigd in deze lijst. Niet genegeerd, maar ik vind nu eenmaal niet zo veel artiesten in dit genre de moeite waard. Rappen was altijd iets voor African Americans uit arme voorsteden in de VS. Onmogelijk voor mij om in te leven, om het te begrijpen. Ik weet dat het een generatiekloof is, maar ook een cultuurkloof wat mij betreft.

Nederhop was iets nieuws. Vreemd, rappen in je moerstaal. Het klonk niet. Totdat de Osdorp Posse in mijn leven kwam. Ik overdrijf als ik zeg dat ik om was, maar ik kon het zeker wel waarderen. Dit waren jongens die begrepen hoe het genre werkte en er hun eigen saus overgoten, het genre eigen maakten. Een paar albums staan op cassettebandjes, schuin achter me in de kast.

Het favoriete nummer is niet moeilijk. Origineel Amsterdams. Dit is pure poëzie, woordkunst van de bovenste plank. Je moet het een paar keer luisteren voordat je alles hebt gehoord, nog een paar keer voordat je het begrijpt. Iets langzamer afgespeeld zou het een goede inburgeringscursus zijn voor iedereen die geen geboren Amsterdammer is. Wou dat ik het had gekregen toen ik daar ging wonen, meer dan een kwart eeuw geleden.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.

Advertentie