Tags

, , , , , , ,

Nergens ooit tegengekomen, terwijl ik toch regelmatig in tweedehands zaakjes snuffel, zeker ook Winkels al jaren volg. Maar online zag ik deze titel ineens langs komen. Klikken, betalen en paar daagjes later in de bus. Iets dunner dan ik had gedacht.

Edwin Winkels was natuurlijk de Nederlander die het best kon schrijven over de zwijgende Tourwinnaar uit Navarra. Miguel Indurain is een lastig onderwerp. Hij praat namelijk nauwelijks. Hij kon gewoon erg hard fietsen en won daardoor vijf keer de Tour. Twintig keer schreef Indurain een stukje, een column over Indurain. Oorspronkelijk in de Volkskrant, later gebundeld.

Twintig keer een leuk stukje om te lezen, maar kansloos mocht je denken de wielrenner beter leren kennen. Je komt niet bij hem, je raakt hem niet, je leert hem nauwelijks kennen. Dus doet Winkels het beste wat in die situatie mogelijk is: hij observeert, spreekt mensen om hem heen, beschrijft wat hij ziet.

Dat maakt dat dit boekje nog best leesbaar is. Niet memorabel, maar dat ligt niet aan de schrijver.

Citaat: “Niemand heeft wat met Marisa te maken, vindt Miguel. En eigenlijk ook niet met hemzelf. Nooit, echt nooit is hij op de Spaanse tv buiten een sportprogramma te zien. Geen spelletjes, geen shows, geen ‘andere’ interviews. Het is de enige manier om te beschermen wat hem het meest lief is, zijn leven. Niet dat van een gele ster, maar van een getrouwde boerenzoon.” (p.48)

Nummer:            22-016

Titel:                   Heimwee naar Navarra

Ondertitel:          Hoe een Spanjaard de Tour de France wint

Auteur:               Edwin Winkels

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   1995

# Pagina’s:          68 (4134)

Categorie:           Wielrennen

ISBN:                 90-5429-044-7

Meer:

Edwin Winkels (eigen site)

Winkels, Edwin – Het Barcelona gevoel
Winkels, Edwin – Escuchando a Cruyff
Winkels, Edwin – Haar laatste vlucht
Winkels, Edwin – Het oog van de orkaan
Winkels, Edwin – Welkom thuis

Advertentie