Tags

, ,

Nummer  213
Artiest  Herman Brood
Titel  Bucket boy
Jaar  1988
Wikipedia  Yada yada
Website  Herman Brood
Tekst  Alphabet lyrics

Herman Brood was een fenomeen. Een fascinerende persoonlijkheid. Een dankbaar onderwerp voor vier biografische boeken van Bart Chabot. Kunstenaar. En daarnaast ook nog muzikant. Eerlijk gezegd vond ik het fenomeen Brood altijd al boeiender dan de muziek van Brood.

Tuurlijk, hij heeft een paar mooie nummers gemaakt, een aantal flinke hits. Maar geen nummer dat er bovenuit stak, zelfs zijn wereldwijde hit Saturday Night niet.

Maar ik was even vergeten dat op een obscure cd in mijn kast nog dit prachtige lied stond. Bijna een vertelling, een mooi verhaal. Engels, maar een stukje Nederlandse uitleg halverwege. En dat nummer verdiende eigenlijk wel een plekje in mijn eeuwige favorietenlijst. Bij deze alsnog rechtgezet.

Bucket Boy blijkt al van een oudere lp te komen, zie ik nu ik dit stukje schrijf, ik de stats in het kadertje moest vullen. Ik kende alleen de live versie bij de VPRO in Villa 65. In 1991 op de verzamelcd terechtgekomen. Ik was niet zo van de compilaties, maar deze verzameling pareltjes heb ik vaak gedraaid. Het verhaal over het emmerknechtje in het bordeel was zonder twijfel een van de hoogtepunten. Geen toeval dat Brood daarover zijn mooiste nummer schreef.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.