Tags

, , , , ,

Over de term ‘literaire thriller’ zal ik niet weer beginnen, vaak genoeg over gemopperd op dit blog. Dit boek kwam in de vorm van een dwarsligger. Lag al een behoorlijke periode op mijn nachtkastje, steeds ging een andere titel voor. Op een dag toch maar eens begonnen. Over het leesplezier van een dwarsligger kan ik slecht oordelen. Dit was pas mijn tweede dwarsligger, het leesgemak heb ik nog niet uitgevonden. Nadeel: erg dunne bladzijden, met omslaan is dat wel eens lastig. Voordeel: erg veel bladzijden, aan het eind van het jaar kan dat net schelen of ik mijn doel (15K per jaar) haal of niet.

Dan het boek zelf. Een thriller. Niet mijn genre. Maar tegelijkertijd: een echt goede thriller is ontzettend boeiend om te lezen. De categorie Stieg Larsson en Ira Levin. Helaas wordt de markt overspoeld met middelmatige en zelfs beroerde thrillers. Ik heb de indruk dat sommige uitgevers liever een slechte thriller uitgeven dan een goed literair debuut.

Van Läckberg las ik nog niet eerder iets. Ze heeft me niet overtuigd, ze staat niet in het rijtje toppers. Daardoor wordt het steeds onaannemelijker dat ik een volgend boek van haar zal lezen. Het lijkt dat er twee verhaallijnen in dit boek naast elkaar spelen. Als lezer weet je al meteen dat die twee samen moeten komen, ergens in het verhaal. Een gepleegde moord lijkt ook gelinkt te zijn aan andere, onopgeloste, moorden, jaren geleden, een stuk verder. Ook daarvan heb je meteen door dat er een link zal zijn met beide verhaallijnen.

Het lastigste van bloggen over thrillers is dat je vaak iets weggeeft wat het leesplezier van anderen zal vergallen. Een echte aanbeveling kun je dus niet doen door te vertellen over het verhaal. De titel in het Zweeds betekent ongeluksvogel. Waarom er voor zusje is gekozen door de vertaler of de uitgever, is mij niet duidelijk geworden. Ik denk dat de Zweedse titel passender zou zijn geweest.

Citaat: “Patrik kon zich op niets anders concentreren. Hij werd voortdurend achtervolgd door de gedachten aan het auto-ongeluk. Kon hij maar bedenken wat hem zo bekend voorkwam aan dit sterfgeval. Hij pakte de ordner met alle papieren over het onderzoek en ging zitten om ze nog een keer door te nemen. Hij wist niet voor de hoeveelste keer. Zoals altijd als hij diep nadacht, zat hij in zichzelf te mompelen.” (p.188)

Nummer:            22-007

Titel:                   Zusje (Olycksfageln)

Auteur:               Camilla Läckberg

Taal:                   Nederlands (Zweeds)

Jaar:                   2008 (2006)

# Pagina’s:          646 (1804)

Categorie:           Thriller

ISBN:                 978-90-498-0224-0

Meer:

Hebban

Goodreads