Tags

, , , , ,

Steeds vaker bestel ik rechtstreeks bij de auteur. Door social media is dat een stuk eenvoudiger geworden. Over een paar jaar hoop ik ook weer iets uit te brengen, dan hoop ik ook dat het via mij wordt besteld. JW Roy viel me voor het eerst positief op tijdens de St. Willibrord Sessies en een vervolg daarop, het boek met muziek dat hij samen met Bert Wagendorp uitbracht over Lance Armstrong. Daarvoor maakte hij ook wel muziek, maar begreep ik zelf nog niet zo veel over het verschil tussen Country en Americana, het kaf en het koren kon ik niet onderscheiden.

Ondertussen ben ik overtuigd van het talent van de Brabander, zijn we via FB gelinkt en zag ik dit nieuwe project van hem langskomen. Al voor de officiële presentatie had ik het boek thuis. Prachtige opmaak, daar is niet op bespaard, maar vooral fascinerend om de combinatie boek en cd. Elk hoofdstuk een eigen nummer. Of andersom: bij elk nummer een paar bladzijden achtergrond. Ben je een lezer of een muziekliefhebber?

Zelf heb ik eerst de verhalen gelezen, daarna pas de bijbehorende muziek geluisterd. Ik denk eerlijk gezegd dat de toegewijde fan de cd opzet en het boek erbij pakt. Voor mij zijn het leuke verhalen, jeugdherinneringen die soms aankomen, zoveel ouder is hij niet, gedeelde ervaringen komen altijd aan, soms ook nieuw zijn, Brabant is soms net het eerste stukje buitenland voor iemand van boven de rivieren.

Uit alle verhalen komt de persoonlijkheid van de zanger naar boven. Niet altijd de makkelijkste weg, beschouwend over zijn omgeving en eigen leven, observerend maar ook belevend. De vele fotobladzijden zijn een absolute toegevoegde waarde bij de verhalen en liederen. Nieuwe, prachtige sfeervolle foto’s, maar minstens zo mooi: oude kiekjes uit het familiealbum, of uit andermans jeugd. Schitterend.

Trots dat ik dit boek in mijn kast mag zetten.

Citaat: “Deze zondagen inspireerden me enorm. Ik bleef hopen en dromen dat er ooit een dag zou komen dat ik zelf op zondagmiddag Café Wilhelmina met mijn eigen muziek zou mogen vullen. Ik fantaseerde dat het zweet dan ook van het plafond zou komen. Het publiek zou deinen, zoals het deint, als het goed is in Eindhoven. En dat de mensen zouden roepen om méér. Méér!” (p.51)

Nummer:            22-005

Titel:                   Kouwe kermis

Auteur:               JW Roy

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2022

# Pagina’s:          130 (1047)

Categorie:           Non-fictie

ISBN:                 978-90-9035518-4

Meer:

Lance, The rise and fall in 14 songs

JW Roy (bestel zelf)