Tags

, , ,

Citaten uit kranten en tijdschriften die ik de afgelopen jaren de moeite vond.

133:

Volgens een schatting van de Europese Unie hebben de rijken circa 10 procent van het mondiale bbp in belastingparadijzen gestald. Door bedrijven wordt jaarlijks nog eens 1,4 biljoen dollar aan winst naar het buitenland gesluisd, oftewel 1,6 procent van het mondiale bbp. Om de Apocalyps te voorkomen, moeten we waarschijnlijk nieuwe belastingen heffen. Maar waarom niet eerst de oude geïnd?

Yuval Noah Harari, historicus, NRC, 22 januari 2022

134:

Politici zijn er eigenlijk juist heel bedreven in om met 2 procent van de middelen te schuiven. Het verschil in beleid tussen rechtse en linkse partijen bedraagt vaak maar een paar procent van het bbp. Bij een grote crisis schuiven politici al gauw met nog veel meer middelen om deze te bestrijden. Zo besteedden de Verenigde Staten in 1945 bijvoorbeeld zo’n 36 procent van hun bbp om de Tweede Wereldoorlog te winnen.

Yuval Noah Harari, historicus, NRC, 22 januari 2022

135:

Deze cijfers sluiten aan bij het oordeel van de IPCC (Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering), die in haar historische rapport uit 2018 stelde dat de jaarlijkse investeringen in schone energie tot ongeveer 3 procent van het mondiale bbp moesten stijgen om de klimaatverandering tot 1,5 graad te beperken. Omdat de mensheid nu al zo’n 1 procent van het wereldjaarinkomen aan schone energie besteedt, hoeven we er nog maar 2 procent extra voor uit te trekken!

Yuval Noah Harari, historicus, NRC, 22 januari 2022