Tags

, , , , , , ,

Blij ben ik dat ik op de mailinglijst van Just Publishers sta. En dus mailde Odette mij een digitaal exemplaar van dit boek, dat ik anders misschien wel had laten liggen in de winkel. Niet elk voetbalboek is leuk.

Sparta is een club die door velen als sympathiek wordt gezien, dus wilde ik het wel proberen. Slotboom ging op zoek naar de ziel van de club. De motivatie van supporters. En schreef een boek dat ik een stuk leuker vond na lezing. Want ook al is Sparta de kapstok voor alle verhalen, dit boek had voor vele andere clubs ook geschreven kunnen worden. Waarom vereenzelvig je je met een club? Wat is clubgevoel? Hoe kijkt een bezoeker tegen je club aan? Wat doet geschiedenis met een club? Heel veel goede vragen, die vele fans zichzelf waarschijnlijk nooit stellen. Slotboom wel.

En dus gaat hij op zoek naar antwoorden. En die vraagt hij aan insiders, maar ook aan buitenstaanders. Nico Dijkshoorn, Dick Jol, Willem Vissers en anderen ze komen allemaal aan het woord. Maar ook de usual suspects Deelder, Sparta Piet, Breuer, Bok de Korver en Hugo Borst ontbreken niet.

Slotboom schrijft al vele jaren over zijn favoriete club, hij kan dus uit zijn eigen archief putten voor stukken die passen binnen deze zoektocht. En geen moment ziet het er uit als een bijeengeraapt geheel, het klopt gewoon allemaal.

En dus kan ik aan het eind alleen maar concluderen dat ik Slotboom een groot compliment moet geven. Hij heeft een heel leesbaar boek geschreven, vanuit clubliefde, maar zonder oogkleppen. Voor iedereen die van voetbal houdt, die het spelletje leuker vindt dan de laatste uitslag van je favoriete club, is dit boek een aanrader!

Citaat: “DNA draag je dus met je mee. Kijk maar eens naar Feyenoord: al sinds hun eerste stadion De Kromme Zandweg in de jaren dertig van de vorige eeuw te klein werd verklaard, gaat het daar altijd om de begrippen ‘meer’ en ‘groter’. Dat zit daar in het DNA. Ons DNA is anders. Gelukkig maar. Het voetbal wordt een stuk mooier van al die verschillen.” (p.278)

Nummer:            22-018

Titel:                   Wij, Spartanen

Ondertitel:          Winnen, verliezen en leven op het kasteel

Auteur:               Anton Slotboom

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2022

# Pagina’s:          288 (4518)

Categorie:           Voetbal

ISBN:                 978-90-8975-6749

Meer:

Anton Slotboom

Just Publishers