Tags

, ,

Tot mijn grote schrik las ik onlangs dat meer dan een kwart van de jongeren beleggen in crypto. Ik had de jeugd slimmer ingeschat.

Elk monetair systeem is gebouwd op vertrouwen. Vroeger omdat er goud achter zat, tegenwoordig omdat we de centrale banken vertrouwen. Ik begrijp de gedachte dat je een overheid wantrouwt, dat je een nieuw systeem zoekt. Helaas is er geen cryptomunt die qua vertrouwen in de buurt komt bij de bestaande munteenheden.

Wanneer je belegt, lijkt het mij nuttig te weten waarin je daadwerkelijk belegt. Bij cryptomunten weet je dat niet. Niemand heeft alle kennis, de enige manier dat je geld kunt verdienen is door vele anderen mee te sleuren. Wanneer dat gebeurt heb je kans dat je er zelf geld aan verdient. Dat maakt het vergelijkbaar met vele piramidespelen van een paar jaar geleden. Je kunt alleen geld verdienen ten koste van een ander.

Dat de belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, zoveel energie nodig heeft dat alle milieumaatregelen nutteloos worden zo lang je in bitcoins belegt, laat ik dan nog maar even buiten beschouwing.

Beleg niet in crypto omdat iemand je dat aanraadt. Omdat je misschien rijk zou kunnen worden. Omdat het eenvoudig lijkt, dankzij een simpele app. Uiteindelijk winnen alleen oplichters. Jij niet.

Gerbie vindt iets (deel 15). Een serie waarin ik in precies 212 woorden probeer het nieuws te duiden.