Tags

, ,

Nummer  2
Artiest  Lenny Kravitz
Titel  Let love rule
Jaar  1989
Wikipedia  Let love rule
Website  Lenny Kravitz
Tekst  AZ Lyrics

De eerste beelden waren te zien bij de VPRO. Een jonge jongen met een gitaar in het Vondelpark. Om hem heen gaat het leven verder. Kinderen spelen, er wordt gejogd, geskeelerd en gepicknickt. En hij zingt een liedje, een simpel liedje dat hij zelf schreef. Na anderhalve minuut spreekt de interviewer hem aan. Verlegen vertelt hij wie hij is en dat hij in Nederland mag optreden.

Veel te jong om de hippies te hebben meegemaakt, was dit een ontwapening voor mij. Ik luisterde vooral naar bandjes die herrie afwisselden met wat gevoelige ballads, maar een zanger in zijn eentje? Ook nog eens met zo’n simpele boodschap? Alsof ik als tiener begreep wat liefde was.

Toch raakte de muziek me. En de tekst dus ook. En dit was dus een van de eerste CD’s die ik aanschafte. Niet nadat ik het al op een bandje had opgenomen van een vriend, zelf had ik nog geen CD-speler. Prachtig debuutalbum.

De zomer erna stond ik in Werchter, samen met mijn eerste vriendinnetje en we genoten van een dagje muziek (festivals duurden een dag destijds). Aan het eind van de dag was daar die zanger uit het Vondelpark. Hij was niet meer zo verlegen, zonder probleem kreeg hij het hele veld mee. Een nummer van een minuut of drie, duurde meer dan tien minuten. En iedereen zong mee, de liefde zou alles overwinnen.

Zijn tweede album was goed, maar niet meer briljant. Daarna ging het, mijn bescheiden mening, elke plaat minder. Na een handvol ben ik afgehaakt. Ik zag hem nog een keer live en het viel me zwaar tegen. Ik volgde hem niet meer. Zijn liefde bleek vooral geschikt voor een reeks van actrices en zangeressen, ik kon zijn smaak niet dissen. Zijn muziek boeide me niet meer. Maar die debuutplaat, met dit geweldige nummer, blijft een klassieker. En laten we zijn motto eindelijk eens serieus nemen. Schaf die legers af, wees lief voor elkaar, de wereld zal er een stuk mooier uitzien.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.