Tags

, ,

Nummer  3
Artiest  The Cult
Titel  She sells sanctuary
Jaar  1985
Wikipedia  She sells sanctuary
Website  Facebook
Tekst  AZ Lyrics

De Nederlandse radio was niet goed genoeg. Ik kende de hitlijsten, gek als ik was op cijfertjes, lijstjes. Maar ik wilde meer lijsten, dus ging ik op zoek op mijn radio. Draaiend om andere zenders te vinden, trof ik aan het eind van de middengolf Radio Luxemburg. En dat was niet in de lokale taal, maar gewoon in het Engels. De nieuwe hitlijst van aankomende week op zondagavond. Krakend, voorzichtig aan de radio draaiend voor een betere ontvangst.

Deze hele exercitie moest ook nog eens erg voorzichtig gebeuren, want het was na mijn bedtijd, mijn ouders mochten niet horen dat ik nog radio luisterde. Maar ik raakte verslaafd. Ik leerde de muziek kennen die een paar weken later pas op de Nederlandse radio gedraaid werd. Ik hoorde de nieuwe singles van mijn favoriete bands.

Nooit vergeet ik de zondagavond dat ik de eerste tonen van een nieuw nummer hoorde. Een mooi herkenbaar gitaarrifje, de drum die inviel, wat een geweldig nummer. Hoe heet deze band? ‘Colt’, verstond ik, onder de dekens, tussen het gekraak door. Naar de pistool vernoemd, gokte ik.

De week er op zat ik op tijd klaar, ik wilde dat nummer weer horen. Het was inderdaad geweldig. She Sells Sanctuary, dit was het nummer van het jaar, dat wist ik zeker. Zodra het album in Nederland verkrijgbaar was, rende ik naar de platenzaak. Nog steeds een van mijn favoriete elpees.

Het jaar dat ze op Pinkpop stonden, kozen wij net voor Werchter. Ik begrijp dat Jan Smeets nog steeds nachtmerries heeft over het gedrag van vooral Astbury. De band maakte nog een aantal aardige platen. Met veel pijn en moeite haalde ik peer to peer ook het album van The Southern Death Cult binnen. Luisterde naar de nummers die The Cult ook live nog speelde, onder hun nieuwe naam. Maar zonder twijfel is She Sells Sanctuary mijn favoriete nummer van de band, een van mijn favoriete nummers aller tijden.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.