Tags

, ,

Nummer  5
Artiest  Herbert Gronemeyer
Titel  Flugzeuge im Bauch
Jaar  1984
Wikipedia  Flugzeuge im Bauch
Website  Groenemeyer
Tekst  Songtexte

Dinsdagochtend, op de fiets over de Borkeld naar school. Eerst over de Holtdijk, dan binnendoor. Ik heb nog geen walkman, maar er komt mooie muziek op de radio. Dus heb ik zes grote batterijen gekocht voor mijn radio en ligt die bovenop mijn schooltas, onder de snelbinder. Straks in Holten zet ik die in de schuur van een klasgenoot die vlak bij school woont, zodat ik er niet de hele dag mee hoef te sjouwen.

Veel goede muziek hoor ik, maar meestal in het Engels, een enkele keer in het Nederlands. En dan is er op een dag een Duitse zanger die een prachtig nummer schrijft over vliegtuigen in je buik. Ik gok dat het een variant op vlinders is, maar ben te jong om het te begrijpen. Ik besef wel dat het een erg mooi nummer is, zwaar, het raakt me.

De LP vond ik snel bij de bieb, voor een gulden kon ik die huren, het bandje speelde ik vaak. Titel was de postcode en woonplaats van de zanger. Een lelijke industriestad in het Ruhrgebied. Vele mooie liedjes, maar zonder enige twijfel was het nummer dat ik het eerst hoorde het allermooist.

Het werd geen hit, maar wel een klassieker. De veel live spelende zanger zorgde er voor dat het nummer in het collectief geheugen van de Duitsers kwam te zitten. Het nummer is vaak gecoverd, anderen scoorden wel een hit met het nummer. Maar de zanger was ondertussen zo groot, dat hij in heel Duitsland stadions uitverkoopt. Hij mag een MTV Unplugged doen, ook uniek voor iemand die een ‘kleine’ taal als voertaal gebruikt.

Zelf had ik het bandje mee naar de Dominicaanse Republiek in 1992. Daar was er een erg aardige telefonist die via de Duitse ambassade de taal wilde leren. Hij kopieerde het bandje en begreep ook dat juist dit nummer het beste was. Op een rustig moment hoorde je achter de receptie iemand met een zwaar Spaans accent in zingen losbarsten. “Schatt’n im blick, dein Lachen ist gemalt. Deine Gedanken sind nicht mehr bei mir.” Hij had helemaal geen idee, net als ik jaren daarvoor. Ondertussen weet ik beter. Het nummer is er alleen maar beter door geworden.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.