Tags

, , , , , ,

Citaten uit kranten en tijdschriften die ik de afgelopen jaren de moeite vond.

130:

Neem die keer in 1940 dat George Orwell Mein Kampf van Adolf Hitler besprak. Iedereen die Hitler zo lang achtenswaardig bleef vinden, had op basis van dit boek al beter moeten weten, sneerde Orwell. Vervolgens fileerde hij de psychologie van het nazisme. Zonde van de tijd? Lijkt me niet. Had Orwell alleen boeken besproken die hij goed vond, was dit stuk er nooit gekomen. En, stelt hij: als je een thriller en een toneelstuk van Shakespeare allebei goed noemt, wat betekent ‘goed’ dan nog? Genoeg boeken die je kunt negeren. Maar het criterium voor een bespreking is of het boek ertoe doet of niet, en niet of het goed of slecht is. Een goede tuinman besteedt zijn tijd ook aan onkruid.

Thomas Heij, december 2020

131:

Daarom begrijp ik Trump als hij zegt dat hij niet kan geloven dat Biden gewonnen heeft. Hij gelooft het werkelijk niet. Het wil er bij hem niet in dat iemand op een eerlijke manier aan een overwinning komt. Wie dat wel voor mogelijk houdt, is voor hem een naïeve idealist, een linkse zwetser. Er moet geknoeid zijn, want knoeien doe we allemaal, hij is er zelf schatrijk mee geworden.
Trump is het vleesgeworden cynisme. Dat maakt hem sterk, maar ook zwak. In zijn tunnelvisie verkijkt hij zich op mensen die op een andere manier in het leven staan. Omdat hij er bij voorbaat van uitgaat dat ook die mensen niet integer zijn, maakt hij grote fouten.

Frits Abrahams, NRC, januari 2021

132:

De neergang van het lezen is niemands individuele schuld. Maar het moet op scholen en pabo’s gebeuren: meer lesuren, meer prioriteit, meer urgentie, hogere eisen. Een basisschoolleraar die niet leest, is als een dierenarts die een hekel heeft aan dieren of een piloot die niet graag vliegt. Lezen is het belangrijkste vak op school, geen keuzemodule.

Aleid Truijens, Volkskrant, 16 maart 2021