Tags

, , ,

Nummer  7
Artiest  Krang
Titel  Kraaien
Jaar  1997
Wikipedia  André Manuel
Website  Maneman
Tekst  No more lyrics

Hij stond al twee keer eerder in deze lijst, solo en met Fratsen. Dit nummer nam hij het eerst op met Krang. Zonder twijfel is het een eigen nummer, de band is hooguit begeleiding in dit lied, dat door velen als een van de beste Nederlandstalige nummers ooit wordt gezien. Ook in deze lijst bevestig ik dat.

Andre heeft een bijzondere fascinatie voor de dood, hij schreef meer nummers erover. Hij sprak en zong prachtig op de begrafenis van zijn eigen moeder, mijn tante. Kraaien is het verhaal over hoe hij zijn eigen afscheid ziet. Of hij dat daadwerkelijk wil, is niet relevant, het is een schitterende tekst.

De versie waarop hij op een oud traporgeltje zichzelf begeleidt is schitterend, roept herinneringen op aan een dergelijk orgeltje in de gang bij opa en oma. Ik kon er niet meer dan klanken uitkrijgen, Andre kan daadwerkelijk spelen, maar dat herinner ik me niet, misschien toen nog niet.

Het beeld klopt, velen zullen zich er in herkennen, velen zullen niet op traditionele wijze weggebracht willen worden. Papa zei ooit dat hij de generale repetitie van zijn eigen begrafenis wel wilde zien. Kijken wie er zou komen. Niemand krijgt dat voor elkaar.

Krang was een stuk experimenteler dan Fratsen. Alsof Andre bang was voor het grote publiek, dat Fratsen daadwerkelijk door zou breken. Muzikaal zat het goed in elkaar, ze maakten een zestal prachtige albums. Meerdere memorabele nummers, maar een doorbraak zat er niet echt in, ook al werden ze door kenners zeker gewaardeerd. Tegenwoordig speelt Andre met allerlei muzikanten, vaak onder de naam Dancing Dollekamp. Nummers van Fratsen en Krang komen terug. Met zijn columns, zijn shows als cabaretiers, losse optredens, losvaste samenwerkingsverbanden en hier en daar een snabbel leeft hij van de kunst. En dat vele Nederlanders niet door hebben welk een talent hij is, dat is hun gemis.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.