Tags

, ,

Nummer  9
Artiest  Rage Against the Machine
Titel  Killing in the name
Jaar  1992
Wikipedia  Killing in the name
Website  RATM.com
Tekst  Lyrics

In het deel van de wereld waar ik me toen bevond kwam er slechts sporadisch wat ‘westerse’ muziek door. Dit dus niet. Wel herinner ik me de eerste keer dat ik het bewust hoorde. De wekker was al gegaan, ik had geen reden om op te staan. De wekkerradio stond op Arbeidsvitaminen. En toen kwam dit nummer voorbij. Geen gebruikelijke keuze voor dat programma.

Fuck you, I won’t do what you tell me. En dat tig keer herhalen. Het bleef hangen. Ik moet het nummer eerder hebben gehoord. De sprong van alternatief naar mainstream had ik gemist.

Volgens mij ken ik geen enkel nummer waarin zo veel oprechte woede is verwerkt. Het spat uit de boxen, het is af te lezen van het gezicht van Zack De La Rocha bij de optredens. De tekst is ook niet echt verhullend overigens.

Het nummer is volgens mij pas veel later een klassieker geworden, staat tegenwoordig hoog in de top 2000. Niet mijn favoriete lijst, maar er staat veel goede muziek in. De band is politiek gemotiveerd, schreef veel mooie nummers, vocht tegen veel misstanden, maar zo mooi als dit nummer werd het nooit.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.