Tags

, ,

Nummer  10
Artiest  Gavin Friday
Titel  Each man kills the thing he loves
Jaar  1989
Wikipedia  Each Man Kills the Thing He Loves (Album)
Website  Gavin Friday
Tekst  Gavin Friday

Hij was een jeugdvriend van Bono, dus moest hij wel goed zijn. Zijn band Virgin Prunes kende ik niet, maar solo kwam hij met een bijzonder album. Heel wat anders dan U2, waar ik fan van was, maar wel mooi. Een cover van Dylan, een van Brel. Eigen sfeervolle muziek en daarbij dat prachtige titelnummer.

Dat Oscar Wilde de tekst had geschreven was een aanbeveling. De puber die ik was had nog nooit iets van de goede man gelezen, maar iemand die literatuur en muziek weet te combineren heeft per definitie mijn steun. Wat klonk dit geweldig!

De LP heb ik grijsgedraaid. De hoes kreeg een plastic beschermhoes, dit moest goed bewaard blijven. Dit was een van mijn beste elpees ooit. Het was een stap van popliedjes naar andere muziekvormen. Chansons, singer-songwriters, er was zoveel moois te ontdekken, zo lang je op de radio maar wist wanneer je moest luisteren (VPRO, VARA) en wanneer niet (AVRO, TROS).

Later heb ik nog wel eens een album van hem opgenomen op een bandje, een CD aangeschaft. Maar alle andere muziek van hem samen, draaide ik gezamenlijk nog niet half zo vaak als dit ene album. De doorleefde stem, al dan niet bewust opgezet. De klassieke tekst. De passende melodie. De sfeer van het nummer. Dit is echt top tien.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.