Tags

, , , , , , , ,

Citaten uit kranten en tijdschriften die ik de afgelopen jaren de moeite vond.

124:

Het is treurig om te zien hoe de grootste partij van dit land, een partij die ooit geregeerd werd door trotse liberalen die ergens voor stonden, verworden is tot een populistisch proefballonnenkanon. Een partij die de boze burger wil paaien met inhoudsloze oneliners, maar niet de ballen heeft om impopulaire maatregelen te nemen om zo de burger echt te helpen.

Nynke de Jong, AD/Tubantia, 14 januari 2019

125:

Als je de term ‘vluchteling gebruikt’, ben je een politiek-correcte wegkijker, want het zijn niet allemaal echte vluchtelingen. Gebruik je ‘migrant’, dan ontken je het VN-vluchtelingenverdrag. Zeg je ‘asielzoeker’ dan ben je bang dat mensen daar negatieve connotaties bij hebben en zeg je ‘gelukszoeker’ dan word je weggezet als halve nazi. Als je voor opvang van vluchtelingen bent, ben je een landverrader, als je bepleit dat grenzen dicht moeten ben je dus ook voor de Holocaust.

Linda Polman, Wordt vervolgd, december 2016

126:

Deze lockdown heeft ons nog iets anders geleerd en dat is misschien wel de belangrijkste les. Als de urgentie wordt gevoeld, is het blijkbaar mogelijk om op korte termijn zeer ingrijpende maatregelen te nemen. Men zegt wel dat dit eigenlijk onze generale repetitie was voor de echte voorstelling die we nu moeten opvoeren: de redding van onze planeet. Voor begin maart van dit jaar kon je regeringsleiders, beleidsmakers en ceo’s horen betogen dat het natuurlijk onmogelijk was om het vliegverkeer stil te leggen, dat de economie moest draaien en dat we onze levensstijl niet kunnen veranderen. Dat kunnen ze dus nu niet meer zeggen. Het kan dus wel. Er moet een prijs voor worden betaald, zeker, maar het is niet onmogelijk. Dat hebben we nu bewezen. Zodra we dezelfde urgentie voelen voor het tegengaan van de opwarming van de aarde als voor het tegengaan van de verspreiding van een virus, is er heel veel mogelijk. Het feit dat we dat nu aan den lijve hebben ervaren, beschouw ik als winst.

Ilja Leonard Pfeijffer, NRC, 27-6-2020