Tags

, , , , , ,

De Muur 72

De Wout uit de titel is natuurlijk Van Aert, op de voorkant staat hij in 11 gedaanten. Hij is ze alle elf. En nergens is hij doorsnee. Een verhaal over zo’n uitzonderlijk renner kan dan ook alleen door de beste sportschrijver van Nederland geschreven worden. Frank Heinen kwijt zich zorgvuldig van deze niet simpele taak.

De serie van Menno Haanstra over Fabio Jakobsen (en diens vriend Julius van der Berg) krijgt een heel bijzonder hoofdstuk, wanneer de ronde van Polen van een half jaar eerder wordt besproken. Deel 5 verschijnt een jaar na deel 4, maar in dat jaar was er wel de bijna loopbaan eindigende val in Polen. De gebeurtenissen worden op een rij gezet, de val waar de hele wielerwereld het over had wordt geduid. Kippenvel.

Vaak gaat het in een wielerverhaal over een wedstrijd, soms zelfs een hele ronde. Maar het verhaal van Martijn Sargentini gaat over een enkele kilometer in een grote ronde. Een kilometer waarin Lennard Hofstede invloed had op de einduitslag van de Vuelta vorig jaar. Inzoomen kan. Durf het maar.

Wiep Idzenga verhaalt over de bekendste overwinning van VDB. Die dag dat Boogerd dacht eindelijk sterk genoeg te zijn om zijn favoriete klassieker, LBL, te winnen, maar waarin er een renner beter geprepareerd bleek.

Peter Winnen mocht ook een mooi stuk inzenden. Zijn columns zijn de moeite waard, maar zijn verhalen memorabel. Zo ook deze terugblik op zijn eigen jeugd.

Ramon Sinkeldam komt aan het woord in het traditioneel afsluitende verhaal van Nando Boers. Ik vond het opvallend dat hij ploegmaat Thibaut Pinot flink bekritiseert, nog opvallender dat deze onthulling niet elders werd opgepikt.

Hup De Muur!

Citaat: “We hebben wel een food truck mee in een grote ronde, en het eten is goed en smakelijk, maar ze hebben geen flauw idee wat ze precies op ons bord leggen. Een pan risotto? Wat moet ik daar nou mee? Wat zit daar nou weer in? Drie dagen voor de Giro! Ooit hadden we een rustdag. Kregen we twee desserts geserveerd, beide van duizend calorieën. Dat is toch niet uit te leggen?” (p.132)

Nummer:            21-024

Titel:                   De Muur 72

Ondertitel:          Frank Heinen analyseert Wout

Auteur:               Diversen (Frank Heinen, Menno Haanstra, Thomas Sijtsma, Marijn Sargentini, Wiep Idzenga, Bart Jungmann, Peter Winnen, Willie Verhegge, Nando Boers)

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2021

# Pagina’s:          145 (5014)

Categorie:           Wielrennen

ISBN:                 978-94-6231-052-0

Themaweek 118: Sportseries