Tags

, , , ,

Er zijn boeken die het de lezer moeilijk maken. Soms omdat het gewoon een moeilijk onderwerp is, soms omdat de schrijver het bewust niet eenvoudig wil houden. En een enkele keer omdat een goed idee uitwerken niet altijd simpel blijkt. Ik ben een ontzettende fan van Banks, daarom heeft hij bij mij meer krediet dan menig andere goede schrijver, maar ook bij hem komt het voor dat een boek minder geslaagd is.

Transition is zo’n boek. Een minder boek van een geweldige schrijver. En dan valt het niet mee om tot bladzijde 470 te komen. Pas nadat ik het uit had en wat links zocht (zoals ik altijd doe bij mijn boekblogjes, zie onderaan) kwam ik erachter dat dit boek ook verkrijgbaar is onder Iain M. Banks. Tot nog toe heb ik die boeken allemaal genegeerd. Ik vond het juist wel sympathiek dat de schrijver zijn literatuur zonder en zijn scifi met tussenletter uitgaf. Voor de fans een simpele handleiding voor het aanschaffen van de juiste titels.

Transition is misschien wel voor beide partijen geschikt, maar daardoor misschien ook juist wel voor beide minder geschikt. Het gegeven dat iemand naar een andere dimensie kan ‘transitionen’ (kan geen goed Nederlands woord vinden, volgens mij is deze titel ook niet vertaald) is wel een leuk idee voor een boek. Dat er verschillende dimensies naast elkaar bestaan is ook niet revolutionair. Wel wordt het erg lastig om al die dimensies te volgen en begrijpen. Wanneer ga je van de ene naar de andere, waarom, hoe. En wat is het dieper gelegen verhaal, dat over die dimensies heengaat.

Het duurde bij mij echt tot halverwege voor ik het idee had dat ik het begreep, maar helemaal in het boek duiken, wat een goede roman (en daar heeft Banks er meerdere van geschreven) zo mooi kan bewerkstelligen, is mij geen moment gelukt. En dan is het worstelen om door het boek heen te komen. Uit bewondering voor zijn oeuvre heb ik het uitgelezen, van een onbekende schrijver had ik me kunnen voorstellen dat ik het opgegeven zou hebben.

Helaas is Banks ons een paar jaar geleden ontvallen, ik heb nog twee boeken in de kast staan, daarna moet ik overwegen of ik zijn scifi wil proberen. Dit boek heeft die keuze niet simpeler gemaakt.

Citaat: “Without further ado they were suddenly somewhere else. She was dressed just as she had been. He was not. Now he wore fancy dress; some sort of blue-and-silver-striped puffedout outfit with shoes whose toes turned up and a giant hat shaped like an onion. Everything else felt very similar. Same fragre, same languages.” (p.260)

Nummer:            21-012

Titel:                   Transition

Auteur:               Iain Banks

Taal:                   Engels

Jaar:                   2009

# Pagina’s:          470 (2377)

Categorie:           Fictie

ISBN:                 978-0-349-11927-4

Meer Transition:

Goodreads

Guardian

Independent

Meer Banks:

The Bridge

Canal Dreams

Dead Air

Espedair Street

A song of Stone

The steep approach to Garbadale

Walking on Glass

The Wasp Factory

Whit

Themaweek 114: Engelstalige boeken