Tags

, ,

Nummer  11
Artiest  Shakira
Titel  Inevitable
Jaar  1998
Wikipedia  Inevitable
Website  Shakira
Tekst  Genius

We zaten in haar auto. Ze had me uitgelegd hoe ze haar rijbewijs had gekregen. Het was even stil, er klonk muziek uit haar boxen. Het nummer had ik wel eens gehoord, je hoort overal muziek in Santo Domingo. Maar dit keer kreeg het nummer betekenis. Wat heet, dit vatte de afgelopen zeven jaar samen.

Regel voor regel verklaarde ze de tekst. En ook al spreek ik Spaans, al kon ik soms wat teksten meezingen, echt begrijpen was een ander niveau. Dit nummer kreeg heel snel een lading. Dit was ons. Er ging van alles mis, maar ‘seguir amandote’ was inderdaad ‘inevitable’. Onvermijdelijk. En ze wist ook al dat ik niet terug zou keren (zoals Shakira zong). Ze had gelijk. Dat had ik drie jaar daarvoor al besloten, maar ze wist me altijd weer aan het twijfelen te brengen, nu nog meer dan ooit. Zoals ze vaak had ze gelijk, ik heb haar nooit meer gezien.

Al snel wist ik een paar illegale bandjes te scoren van deze jonge Colombiaanse zangeres die er niet alleen leuk uitzag, maar die ook nog eens zelf prachtige muziek schreef. Libanees bloed in Colombiaanse furie, het leverde geweldige muziek op. De Unplugged sessie zat regelmatig in mijn walkman (dit was meer dan twee decennia geleden). Later vond ik meer cassettebandjes op allerlei marktjes.

Een paar jaar later ben ik docent en hoor ik wat meiden in een les kletsen over een nieuw zangeresje dat ze hadden ontdekt. Even dacht ik dat ik de stem herkende, maar ze zong in het Engels. Shakira sprak geen Engels wist ik. Ik had het mis. Ze had een cursus gevolgd, haar grootste hits vertaald, een nieuw album gemaakt. Dit werd haar internationale doorbraak. Dat album heb ik nog aangeschaft, maar ik haakte snel daarna af. De eigenzinnige tiener uit Colombia, zo getalenteerd werd nu een modepopje met doorgeproduceeerde muziek. Jammer. Maar de oude albums blijven prachtig. En via Inevitable ben ik eeuwig gelinkt aan die ene Dominicaanse jongedame.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.