Tags

, ,

Nummer  12
Artiest  Radiohead
Titel  Creep
Jaar  1992
Wikipedia  Creep
Website  Radiohead
Tekst  Genius

De karaokebar van het dorp op Menorca waar ik werkte was de enige kroeg die na werktijd nog geopend was. Als reisleiding was dat de plek waar we dus soms noodgedwongen belandden. De Spaanse songfestivaldeelname van 1974 kenden we halverwege het seizoen uit het hoofd, terwijl we het nummer zelf nooit eerder hadden gehoord. Tot op een avond een onbekende de microfoon pakte en begon te zingen. Gesprekken vielen stil, deze jongedame kon echt zingen. Zij paste niet hier. Sterker nog, dat zong ze ook, ‘I don’t belong here’. Ik kende het nummer, maar op dat moment realiseerde ik me dat ik het een geweldig nummer vond.

Terug in Nederland luisterde ik weer wat vaker naar het cassettebandje dat ik al had. Niet veel later kwam OK Computer uit, schitterend album, een van mijn all time favourites. Radiohead werd een van mijn favoriete bands. Een van de beste bands die ik nog nooit live zag, want ze werden sneller groot dan ik kon bijhouden.

Maar ook al draaide ik dat klassieke album het vaakst, mijn favoriete nummer blijft Creep. Op YouTube staan vele versies, live, op televisie, de clip en vele (vooral matige) covers. Maar al wordt het nog zo slecht nagespeeld, zelfs dan hoor je dat het een geweldig nummer is. Ik kan het meerdere keren na elkaar draaien, dat is voor de meeste nummers niet aan te raden.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.