Tags

, , , , ,

Vanavond spelen de Engelsen hun eerste finale sinds 1966. Al dertig jaar later begon het verlangen (Thirty years of Hurt), pas nu, een kwart eeuw later wordt het (misschien) waarheid. Het nummer dat dit verlangen het beste vertelde klinkt regelmatig spontaan vanaf de tribunes. Het klinkt geweldig, een vol Wembley dat ‘Football is coming home’ zingt.

Het nummer kennen de meeste Nederlanders ook wel. Maar de oorsprong waarschijnlijk niet. In de jaren negentig keek ik veel naar de BBC. Ik werkte ook voor Britse touroperators, sprak vaker Engels dan Nederlands, las Engelse voetbalbladen (When Saturday Comes!).

Een van de mooiste programma’s was Fantasy Football op vrijdagavond, door David Baddiel en Frank Skinner. Half uurtje slap ouwehoeren over voetbal, met publiek, veel flauwe humor, maar ook scherpe filmpjes, intelligente kritiek en goede gasten. Qua niveau een stuk hoger dan Gijp en z’n maatjes bij de verschillende commerciële zenders dus.

Ik keek graag, heb zelfs nog een videoband ergens in een doos liggen. Gelukkig is er het een en ander bewaard gebleven via YouTube. Omdat we het nummer wel kennen, zelfs mee kunnen zingen.

EK-gedachtenspinsels, deel 21