Tags

, ,

Laat ik beginnen met melden dat ik geen fan ben van De Boer. Zijn opstellingen begrijp ik vaak niet. Zijn wissels nog minder vaak. Maar met opgeheven hoofd zelf vertrekken is groots. Een groots trainer zal hij niet meer worden, daarvoor heeft hij te vaak gefaald.

Tegelijkertijd kun je hem weinig verwijten. Hij verliest in de achtste finale. Net als de Wereldkampioen, de Europees Kampioen en de Recordkampioen. En net als zijn voorgangers moest hij het doen met beperkt materiaal. Hiddink, Blind, Advocaat en interim coaches Grim en Lodeweges deden het niet (veel) beter. Zelfs Koeman had vergelijkbare cijfers, 20% verlies, net over de helft winst, De Boer heeft zijn imago tegen.

De Ligt kan een wereldster worden, Frenkie ook. Memphis is de enige aanvaller die het verschil zou kunnen maken. Daaromheen nuttige spelers, maar geen wereldsterren. Dat de rechtsback, een laat doorgebroken op motivatie ver gekomen goedwillende matige speler de meest besproken speler is van het toernooi is veelzeggend. Suurbier, Van Aerle en Reiziger maakten Oranje niet groot. Ze waren nuttig. Dumfries heeft veel uit zijn mogelijkheden gehaald, maar wordt nooit een ster.

De voormalig bondscoach gun ik veel geluk in zijn verdere leven. Misschien dat hij net als Van Basten inziet dat trainer een bijzonder vak is. Voor het geld hoeft hij nooit meer te werken.

EK-gedachtenspinsels, deel 16