Tags

, , , , ,

Mart Smeets – Stille sport

Ook in 2020 schreef Mart. Ook in 2020 schreef Mart veel. Maar 2020 werd een ander jaar dan de vijftig daarvoor, waarin Mart ook over sport schreef. 2020 werd een jaar dat we over een halve eeuw nog herinneren. En mocht je het jaar niet bewust hebben meegemaakt, dan is het als sportliefhebber misschien wel een logische keuze om Smeets te lezen, ergens in 2043 of later.

Want meer dan vele van zijn vorige boeken, is dit boek een tijdsbeeld geworden. Meer dan alleen sport. Sport is de kapstok, in werkelijkheid gaat dit boek natuurlijk, onvermijdelijk, over de Coronapandemie en hoe de wereld daar mee omgaat. En Smeets is niet een expert op dat gebied, maar heeft wel gezond verstand en wijsheid van de leeftijd, zegt dus ook zinnige dingen over hoe we omgaan met Lock down, sport en politiek en dat is best interessant om te lezen. Zonder rechtstreeks op de pandemie in te gaan, zijn zijn beschouwingen relevant en boeiend.

Zijn nuchterheid en afstandelijkheid zijn een groot goed in dit boek, waarin je, door de datering van de stukjes, de chronologische volgorde van de stukjes, zien we ook mooi hoe het onbekende bekend raakte, hoe maatregelen genomen werden, gehandhaafd, maar daarna ook weer langzaam losgelaten werden, door sporters en elders in de samenleving. Gaandeweg het boek zien we dan ook mooi hoe we in 2020 werden overvallen door het virus en hoe het ons leven (en dat van de sport) beïnvloedde. Juist daardoor kunnen we zonder enige terughoudendheid concluderen dat dit boek van Smeets zijn meest relevante bundeling is in vele jaren.

Citaat: “De rest van de sportwereld, inclusief alles wat met de Olympische Spelen van 2021 te maken heeft, zal moeten wachten… en wachten… en wachten. En vooral ook moeten vrezen voor uitstel dat verandert in afstel. Je kan met z’n allen wel hopen en nog meer hopen, maar zolang dat kleine coronakreng, die onzichtbare, giftige vijand, ons leven bepaalt, is er geen plaats voor (top)sport zoals we die tot en met eind februari/begin maart 2020 kenden. We weten het niet. Het is niet anders.” (p.99)

Nummer: 21-004
Titel: Stille sport
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2020
# Pagina’s: 224 (963)
Categorie: Sport
ISBN: 978-94-6297-190-5

Meer:
Smeets, Mart – 100 mannen
Smeets, Mart – Aan de meet
Smeets, Mart – De afrekening
Smeets, Mart – Afzien
Smeets, Mart – Bruisend
Smeets, Mart – Commentator
Smeets, Mart – Dagboek van een sportgek
Smeets, Mart – Dertig
Smeets, Mart – Het dream team
Smeets, Mart – Geel
Smeets, Mart – Gepakt
Smeets, Mart – Helder
Smeets, Mart – De kopgroep
Smeets, Mart – Het laatste geel
Smeets, Mart – De Lance factor
Smeets, Mart – Mijn Amerika
Smeets, Mart – Murfreesboro blues
Smeets, Mart – Netwerk
Smeets, Mart – Niets is wat het lijkt
Smeets, Mart – Nostalgie
Smeets, Mart – De Olympische Spelen
Smeets, Mart – Oranje boven!
Smeets, Mart – Passie
Smeets, Mart – Prettig verslaafd
Smeets, Mart – Prikkels
Smeets, Mart – Retro
Smeets, Mart – Rond de 40
Smeets, Mart – Spelen
Smeets, Mart – Sportzomerdagboek
Smeets, Mart – Sterren
Smeets, Mart – Thuis in de Tour
Smeets, Mart – De Tour van ’80
Smeets, Mart – De Tour wacht op niemand
Smeets, Mart – Verhaal halen
Smeets, Mart – Vuur
Smeets, Mart – Wereldtour
Smeets, Mart – Zomeravondvertellingen