Tags

, , , ,

Nick Hornby – Funny girl

Ondertussen denk ik dat ik alle boeken van Hornby heb gelezen, in ieder geval al zijn fictie. Zonder twijfel een van mijn favoriete schrijvers. Alleen al de eerste twee boeken (Fever Pitch en High Fidelity) waren zo overweldigend goed, dat hij voor de rest van zijn schrijverscarrière het voordeel van de twijfel heeft.

Toch stond Funny girl al een tijdje op mijn plank. Ongelezen. Het was het eerste boek dat ik greep toen ik besloot dat ik in 2021 meer Engelstalige boeken wil lezen, maar mijn twijfel zat er blijkbaar al in. En ik heb het boek met veel plezier gelezen, maar (de onvermijdelijke maar) het raakte me nauwelijks. Leuk verhaal, prachtig tijdsbeeld, maar ik voelde er weinig bij.

Barbara won een beauty contest in Blackpool, maar vluchtte voor de prijsuitreiking. Ze wilde niet in Blackpool zijn, ze vertrok naar London. Ze vond een plek om te wonen, een baantje, veranderde haar naam, maar droomde van de televisie. Zij wilde de Britse Lucille Ball worden.

En met wat mazzel lukt het haar, zij speelt de hoofdrol in een sitcom, heel het land wordt fan, iedereen praat er over. En tussen de vele mannen is zij de ster, zij is de eerste Britse Funny Girl. Haar leven verandert natuurlijk, al is dat niet per definitie positief.

En zo kabbelt het boek verder. Goed boek, maar voor Hornby’s standaard mager.

Citaat: “She was approaching the end of her third week of unemployment. She had failed to convince men in studios, clubs and theatres all over the West End that she could be a housewife, a teacher, a policewoman, a secretary…She had even failed an audition for a part as a stripper, despite being more or less told by everybody else that she looked like one. She looked too much like an actress playing a stripper, apparently.” (p.39)

Nummer: 21-003
Titel: Funny girl
Auteur: Nick Hornby
Taal: Engels
Jaar: 2014
# Pagina’s: 345 (739)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-0-670-92280-2

Meer Funny Girl:
Wikipedia
Guardian
LA Times
Goodreads

Meer Hornby on gerbie.nl:
Hornby, Nick – 31 songs
Hornby, Nick – The complete polysyllabic spree
Hornby, Nick – Fever pitch
Hornby, Nick – How to be good
Hornby, Nick – Juliet Naked
Hornby, Nick – A long way down
Hornby, Nick e.a. – My favorite year
Hornby, Nick – Otherwise pandemonium
Hornby, Nick – Slam