Tags

, , ,

Nummer  15
Artiest  Klein Orkest
Titel  Verloren tijd
Jaar  1984
Wikipedia  Later is al lang begonnen
Website  Klein Orkest
Tekst  Genius

Er is zonder twijfel geen band in deze lijst die meer invloed heeft gehad op mij persoonlijk dan het Klein Orkest. Hun twee albums Het leed versierd (’82) en Later is al lang begonnen (’84) had ik op een cassettebandje staan, compleet grijsgedraaid. Van begin tot eind kon ik alle teksten meezingen. Niet dat ik kan zingen, maar je begrijpt wat ik bedoel.

En veel van die teksten ben ik in de loop van mijn leven beter gaan begrijpen. En vele levensbeslissingen kon ik bevestigen door een tekst van het Klein Orkest te citeren, voor mezelf. Ik heb Jekkers ooit, toen hij al solo optrad (“Het orkest kan nog kleiner”), een tekst laten citeren (Soldaat op de foto), die heeft jaren in een lijstje aan mijn muur gehangen en heb ik gebruikt om erkend te worden als dienstweigeraar.

Een keuze maken uit het oeuvre is dan ook niet eenvoudig. Ik kies voor Verloren tijd, geen single, maar wel een persoonlijke favoriet. In het Twents wordt het nummer kort samengevat met de gevleugelde uitspraak ‘Vaak bu-j te bange’. Ik heb de tekst zelfs ooit naar het Spaans vertaald, om indruk te maken op een bepaalde jongedame. Vergeet niet te leven, durf risico te nemen, de boodschap is vrij simpel, maar wordt door velen helaas niet begrepen.

Jekkers (en Meinderts niet te vergeten) is een geweldig tekstschrijver en misschien wel Nederlands beste.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.