Tags

, , , ,

Maarten Reijnders – Dat was niet de bedoeling

Leek me een leuk boek, toen ik het in de handen had. Ratten als gevolg van antiterrorismemaatregels, toeristen die voor volle weeshuizen zorgen en andere onverwachte gevolgen van maatregelen die voor iets totaal anders bedoeld waren. Aangeschaft dus.

Het idee deed me een beetje denken aan Freakonomics. En lekker in hapklare brokjes te lezen, in de kerstvakantie. En inderdaad waren het interessante stukjes, maar aan het eind ebde mijn aandacht weg. Ik had gedacht dat de twintig mooiste voorbeelden, de schrijver zal er ongetwijfeld meer hebben voorgeselecteerd, voor een boeiend boek zouden zorgen. Helaas vond ik dat niet. De link tussen kauwgom en de smartphone had ik zelf kunnen bedenken, daar was geen halve bladzijde voor nodig. Ook de ‘slimme’ auto’s die zorgen voor minder aandachtige chauffeurs en dus meer schade vereisen geen studie psychologie om dat te begrijpen. De link tussen abortus en criminaliteit komt rechtstreeks uit Freakonomics, dat hoofdstuk had ik kunnen overslaan.

Vermakelijk boekje dus, maar geen meesterwerk.

Citaat: “Een pervers neveneffect van de regeling is bovendien dat het voor werkgevers bijzonder onaantrekkelijk wordt om hun werknemers een loonsverhoging te geven: als de medewerkers meer gaan verdienen dan 125% van het minimumloon, komen de bedrijven immers niet meer in aanmerking voor de subsidie.” (p.187)

Nummer: 21-001
Titel: Dat was niet de bedoeling
Auteur: Maarten Reijnders
Taal: Nederlands
Jaar: 2019
# Pagina’s: 195
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-90-00-36477-0

Meer:
Freakonomics
Hebban
Rohypnol