Tags

, , , , , , , ,

Het jaar van de strafschop

De opruiming van de Slegte. Goedkoper dan goedkoop. Nauwelijks verkochte ramsj. Denk dat ik nog in guldens heb betaald. Het klinkt ook niet echt aanlokkelijk, ‘de beste voetbalverhalen uit Panorama’. Waar ik destijds, allang niet meer, in de Nieuwe Revu nog wel eens een interessant stuk las, was Panorama nooit meer dan doorbladeren bij de kapper. Maar blijkbaar waren ze midden jaren negentig fanatiek over voetbal. Volgens de achterflap elke week minstens acht pagina’s. Maar ja, ik zat midden jaren negentig overal, behalve in Nederland, dus ik heb het niet gelezen.

De journalisten zijn ook niet echt aansprekend, de bekendste naam is Jan Dijkgraaf, tegenwoordig behoorlijk rechtse provocateur op social media, wanna be politicus met geel hesje, iemand met een behoorlijke aanhang maar foute meningen.

Toch gelezen, het stond in de kast, daarbij waren de jaren 1995 en 1996 voor een Ajacied wel boeiende jaren. Korte stukjes, een serie die me wel bevalt, zijn ‘de vriend van’ waarin een oud elftalgenoot of klasgenoot van een bekende voetballer wordt geïnterviewd. Best interessant. Maar daarmee vul je geen boek.

De overige stukken wisselen een beetje qua kwaliteit. De onderwerpen maken het soms de moeite waard, het schrijven meestal niet per definitie. Sjaak Wolfs is altijd goed. Hans de Roon vertelt waarom Sunderland zo’n boeiende club is (ver voor Netflix dat doorhad). Renze de Vries nam nooit een blad voor de mond. Simon Tahamata is altijd open en sympathiek. Beste stukje van Dijkgraaf: Winnaars/verliezers van seizoen ’95-’96.

Citaat: “Ik heb dat ook meegemaakt in Israël, waar ik met Ajax ooit een toernooi speelde. Vroegen ze op het vliegveld of ik een Hollander was. Ik zei: ‘Nee ik ben Zuid-Molukker.’ Weet je wat ze zeiden? ‘Ah, terrorist!’ Ja, dat zeiden ze. Terrorist. Of ik dat erg vond? Nee, ik was er trots op!” (p.163)

Nummer: 20-122
Titel: Het jaar van de strafschop
Auteur: Diversen (Jan Dijkgraaf, Fred de Brouwer, Korine van Veldhuijsen, Francoise Giesen, Thomas Braun, Hans Peijs, Michiel Blijboom, Leo Meijer, Anthonie Vermeer, Onno Hansum, Joop Bromet)
Taal: Nederlands
Jaar: 1996
# Pagina’s: 172 (23493)
Categorie: Voetbal
ISBN: 90-414-0121-0

Meer voetbalcompilaties:
Belgie Holland in foto’s
De beste voetbalverhalen
Eeuwig Ajax
Früher waren mehr Tore
Mijn Johan Cruijff
My favorite year (Nick Hornby e.a.)
Voetbalavonturiers (Tom Bodde e.a.)
Wenen van geluk
Y el futbol conto un cuento (Alejandro Apo e.a.)

Themaweek 110: Sportboeken