Tags

, , , , , ,

Harry Walstra – De diepgaande middenvelder

Twintig voetbalverhalen van Walstra, een oudje, hij was de zolder aan het opruimen volgens mij. Het titelverhaal (en de omslagfoto) gaat over Kristen Nygaard, de mooie sierlijke spelverdeler van het grote AZ van een jaar of 40 geleden. Mooi dat Walstra de Deen met zijn tragische verhaal zelf te spreken krijgt, al heb ik het idee dat daar veel meer had ingezeten dan een kortverhaal, hoe mooi het ook is.

Andere boeiende verhalen in deze bundel gaan over Sies Wever, de Duitsers Bonhoff en Overath, waarover ik al eerder las in later werk van Walstra, Lutz Eigendorf (waar Michel van Egmond jaren later ook over schreef, als gastschrijver in deze bundel zal hij ongetwijfeld geïnspireerd zijn geraakt door Walstra), WV-HEDW en zeker de fictieve interviews met Cruijff.

Gert Kischen, IM Neesken, heeft ook een boeiend verhaal. Als Inoffizieller Mitarbeiter van de Stasi in Oost-Duitsland, koos hij de naam van zijn voetbalidool. Zelf beweert hij na jaren nog steeds dat hij geen verklikker was, in de archieven staat hij echt als medewerker. Maar zijn geheugen laat hem wel vaker in de steek. Pijnlijk, maar daarom zeker interessant verhaal. Wie nog steeds denkt dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben, moet dit verhaal lezen.

Mooi boek van Harry (als social media vriend mag ik Harry zeggen), al is het een niet altijd even logisch bij elkaar gevonden verzameling stukjes. Een aantal verhalen is later weer gebruikt, begrijp ik. Wat mij betreft is het volgende boek geen biografie van een grote naam, geen Feyenoord boek, maar vooral verhalen over spelers als Wever, Eigendorf en Kischen. Geen grote namen, maar wel boeiende verhalen. En daar dan een boek vol van!

Citaat: “Of je er nu wel of niet over praat, het blijft pijnlijk om jaren later te merken dat ploeggenoten elkaar bespioneerd hebben. Minder pijnlijk is inmiddels het 3-0 verlies tegen Nederland in de Rotterdamse Kuip op 15 november 1978. Kische speelt opnieuw tegen Neeskens en opent de score door in paniek in eigen doel te schieten als hij belaagd wordt door dezelfde Neeskens.” (p.37)

Nummer: 20-115
Titel: De diepgaande middenvelder
Ondertitel: en andere voetbalverhalen
Auteur: Harry Walstra
Taal: Nederlands
Jaar: 2011
# Pagina’s: 116 (22244)
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer Walstra:
WK74 Finale (zijn site)
Twitter

Meer Walstra op gerbie.nl:
Walstra, Harry – De aartsrivalen
Walstra, Harry – Vedette aan de zijlijn
Walstra, Harry – We proberen weer normaal te doen
Walstra, Harry – Robben

Themaweek 110: Sportboeken