Tags

, , , , , , , ,

Jeroen van Merwijk – Kanker voor beginners

Bijna drie decennia volgde ik hem, durf mezelf wel fan te noemen. Toen kwam vorig jaar het bericht dat hij ongeneeslijk ziek was. Daar moest maar een boekje over geschreven worden, dacht Jeroen van Merwijk. De eerste interviews na het bekend worden van zijn ziekte hadden al erg veel indruk gemaakt. Gelaten is niet het woord, maar wel acceptatie. Dit is het, laten we er maar het beste van maken. Geheel in die trant ook dit boek.

Zelfspot en harde humor zijn hem nooit vreemd geworden, in dit boek komen ze natuurlijk ook weer langs, maar ze zijn ook onmisbaar. We lezen over een zachtere, lievere man dan de podiumartiest die ik zo vaak zag. Nog wel met dezelfde zwartgallige humor, zonder dat dat hier de overhand krijgt. Een geweldige mix van sentiment, pijn, liefde en humor, het maakt het boek een klassieker. Slechts een grap kon hij niet maken, die was al door Finkers verteld: “U heeft kanker” “Goh dokter, dat heb ik anders nooit”.

De snelle acceptatie maakt het proces waar hij Van Merwijk door moet eenvoudiger voor hemzelf en soms ook voor anderen in zijn omgeving. Kanker blijft een vreselijke ziekte, maar als je in het leven (en juist vlak bij het eind daarvan) staat zoals Jeroen van Merwijk, dan moet het volgens mij eenvoudiger zijn.

Pareltje op mijn plank. Aanrader voor vriend en vijand.

Citaat: “Ik ga op mijn linkerzijde liggen en val in slaap in de hoop op een volledige roes. Alles gaat goed, tot ik plotseling een scherpe pijn voel, diep in mijn buik. Ik probeer de dame met de gewone schoenen duidelijk te maken dat er iets helemaal verkeerd gaat, maar ik ben al te ver in dromenland om echt te kunnen ingrijpen. Je leest wel eens verhalen over mensen die in coma liggen en precies horen wat er om hen heen wordt gezegd en besloten (ik denk dat het beter is om de behandeling stop te zetten – er is geen hoop meer…), maar die onmachtig zijn om in te grijpen. Ik begrijp nu ineens een klein beetje hoe dat voelt.” (p.44)

Nummer: 20-132
Titel: Kanker voor beginners
Auteur: Jeroen van Merwijk
Taal: Nederlands
Jaar: 2020
# Pagina’s: 159 (25493)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-94-004-0740-4

Meer boeken op gerbie.nl:
Bestemming Paradijs
Meneer van Merwijks laatste woord over kunst en cultuur

Themaweek 109: Jeroen van Merwijk