Tags

, , , , ,

Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg – Nederland onder het systeemplafond

Marcel van Roosmalen is een geweldig columnist, maar nog beter is hij als hij complete vrijheid krijgt voor een reportage op locatie. Gelukkig heeft hij dat vele jaren mogen doen, voor diverse tijdschriften. Erg vaak was de zelfbenoemde fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg zijn gezelschap. De combinatie werkt goed.

Terwijl de fotograaf rondloopt om een mooi beeld te vinden, luistert en observeert de schrijver. En dat kunnen ze beide erg goed. In deze bundeling tientallen van deze bezoekjes aan locaties ‘onder het systeemplafond’. Openingen van winkels en kantoren, cursussen en workshops, jaarvergaderingen van verenigingen, het lijkt wel of Nederland (voor de huidige situatie natuurlijk) van dit soort bijeenkomsten aan elkaar hangt.

Mocht je een inburgeraar slechts een boek geven om de essentie van Nederland te leren kennen, dan moet het wel dit boek zijn. Wat voor sommige mensen de meest gebruikelijke dingen zijn, is voor een buitenstaander soms hilarisch. En Marcel van Roosmalen is die buitenstaander. Hij ziet precies wat er gebeurt, schrijft ook zo op. Geen interpretatie, geen vertaling, gewoon zeggen wat je ziet. En dat levert een geweldig boek op.

72 verhalen achter elkaar zou iets te veel zijn, maar elke dag een paar verhalen, levert je weken leesplezier op.

Citaat: “’Hardenberg is een gemeente met 60.000 zielen,’ fluisterde hij, ‘maar qua oppervlakte vele malen groter dan Amsterdam. Om zo’n gebied warm te krijgen voor een project als dit hebben we de gemeente onderverdeeld in vier kwadranten met van elke discipline een ambtenaar in de kerngroep. Dan sijpelt het multidisciplinair in de organisatie door. Dus een sectorale aanpak doorsneden met een gebiedgerelateerde aanpak.’” (p.259)

Nummer: 20-127
Titel: Nederland onder het systeemplafond
Auteur: Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg
Taal: Nederlands
Jaar: 2020
# Pagina’s: 384 (24665)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-90-450-4135-3

Meer:
Roosmalen, Marcel van – Geef me nog twee dagen (Hard Gras 78)
Roosmalen, Marcel van – Gelukkig is het weer voorbij
Roosmalen, Marcel van – Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken
Roosmalen, Marcel van – Je hebt het niet van mij (Hard Gras 48)
Roosmalen, Marcel van – Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt
Roosmalen, Marcel van – Het jaar van de adelaar (Hard Gras 66)
Roosmalen, Marcel van – Op campagne met Oranje
Roosmalen, Marcel van – Op pad met Pim
Roosmalen, Marcel van – De Pimmels
Roosmalen, Marcel van & Michel van Egmond – Van Didi tot Kaka (Hard Gras 60)

Themaweek 108: Boeken