Tags

, , ,

Vaak denken we in Nederland dat we bijzonder zijn, anders dan andere landen. Woensdagavond bleek dat zeker niet het geval. De wereldwijde trend is dat populisten aan macht winnen en Nederland doet gewoon mee. Na Erdogan, Orban, Bolsonero en Trump, na de Brexit is populisme ook in ons land een relevante politieke stroming. De drie populistische partijen wonnen bijna een vijfde deel van de zetels, daarbij heeft de grootste partij de laatste jaren helaas ook steeds meer populistische trekjes.

Populisme uitleggen kan Chris Klomp veel beter. Over de gevolgen kunnen we het wel even hebben. Want ondanks grote woorden, weet iedereen dat een heel groot deel van de plannen van PVV, FVD en andere populisten niet realiseerbaar is. Ongrondwettelijk, onrealistisch, onmogelijk. En Wilders en Baudet zijn intelligent genoeg om dat te weten. Maar hardop zeggen doen ze dat nooit.

De enige functie die ze hebben is dus als opvangplek voor proteststemmers. Als indicatie voor ontevredenheid. En dat mogen de gevestigde partijen zich aantrekken. Want de conclusie dat een groot deel van de bevolking te dom is om serieus mee te mogen praten is er een die niemand zou moeten willen trekken. En ondertussen blijf ik hopen dat wij ooit zo slim zullen zijn om leiders te kiezen als Jakobsdottir, Marin en Ardern.

Gerbie vindt iets (deel 13). Een serie waarin ik in precies 212 woorden probeer het nieuws te duiden.

Themaweek 107: Verkiezingen 2021