Tags

,

Een Nobelprijswinnaar die aan het begin van zijn loopbaan als journalist werkte en ook nog in deze top 100 terugkeert. GGM is een van mijn favoriete schrijvers. Hoe favoriet? Ik heb 100 jaar eenzaamheid in het Spaans gekocht, terwijl ik het al gelezen had in het Nederlands en weet dat het te moeilijk voor me is om in het Spaans te lezen.

Hoe goed vond ik dit boek? De hoofdpersoon Ramon Hoyos stond op 96 in mijn beste wielrenners aller tijden. Puur dankzij dit boek. En er is nog een reden dat dit een bijzonder boek is: dit boek bestaat niet in het Spaans. In zijn ‘obra periodista’ (zijn journalistiek verzameld werk) komen deze verhalen voor, maar pas in het Nederlands is dit een eigen boek geworden, pas na vertaling is er een kaft omheen geplakt, in Nederland werd het een boek.

En dan ben ik soms ineens wel blij met vertalingen, met vertalers. Want anders had dit boek niet eens bestaan. Terwijl het zo mooi is om de wereld van Hoyos te leren kennen. Het Colombia van de jaren vijftig, sporters waren nog arme boerenzonen die via de sport konden ontsnappen aan een leven van honger en ellende. GGM maakte een serie voor zijn krant en het voldoet aan alle eisen. Sport, drama, cultuur, geschiedenis. Ik zou dit boek elk jaar kunnen herlezen.

Gerbie’s blogje

Themaweek 105: De 100 beste sportboeken ooit