Tags

,

Nog zo’n gedoodverfde nummer 1, maar dan op nummer 2. Het beste voetbalboek. Vraag het elke voetballiefhebber, ze zullen deze titel noemen. Okay, de minder belezenen kennen waarschijnlijk alleen ‘Gijp’, maar wereldwijd zal Hornby worden genoemd.

Wat een overweldigend debuut. De belangrijkste levenslessen van een Arsenalfan, door alle fans herkend. Wanneer is opa overleden? Dat was een dag voor de thuiswedstrijd tegen West Ham. Die sneeuwstorm? Sunderland uit. Vraag het maar Twente-supporters, de vuurwerkramp was de dag voor Feyenoord uit. En zo zullen velen de belangrijkste gebeurtenissen in het leven koppelen aan een wedstrijd van hun favoriete club.

Een voetbalfan lijdt. Vraag het maar in Rotterdam. Ook Hornby weet er alles van, Boring Arsenal was vele jaren geen club waar je voor je plezier heenging. Maar je ging wel. Toen Hornby als follow-up een boek schreef over lijstjes en muziek, dacht ik even dat ik mijn eigen biografie uit zijn werk kon lezen. Tot ik begreep dat vele mannen precies zo denken. Zo ben ik op dit moment al acht weken bezig dit kalenderjaar met acht verschillende top 100’s. Hornby zou het begrijpen.

Gerbie’s blogje

Themaweek 105: De 100 beste sportboeken ooit