Tags

, ,

Nummer  21
Artiest  Nirvana
Titel  Smells like teen spirit
Jaar  1991
Wikipedia  Smells like teen spirit
Website  Nirvana
Tekst  Genius

Bij de kassa hing hij, zoals in de meeste platenzaken tot midden jaren negentig er altijd wat mensen bij de kassa hingen. Zelf had ik kort daarvoor een CD-speler gekocht, tot dat moment dus LP’s, sindsdien CD’s. Nevermind moest ik hebben, ik denk dat de tweede of derde CD van mijn collectie was. Bij het afrekenen hoorde ik hem van de zijkant (symbolisch?) dat het niet meer leuk was, nu iedereen ze volgde. Zijn pretenties werden door de verkoper meteen weggewoven. ‘Als het goed is, is het goed. Dan mag iedereen het kopen.’

En het was goed. Ik had geen zin in een discussie. Dat ik ‘About a girl’ nog ergens op een bandje had staan, van een vorige LP. Dat ik de band dus wel kende voor Nevermind. Ik wilde gewoon de CD luisteren. Alleen op mijn kamertje aan de rand van de stad, mijn CD-speler aan het werk zetten.

Zelden is een nummer zo duidelijk een hymne van een generatie gebleken. ‘Here we are now, entertain us’. En ook al was ik nog behoorlijk jong, ik had wel het idee dat het om de generatie na mij ging, niet om mij. In de videoclip, een klassieker, zien we het compleet uit de hand lopen. Als een metafoor voor hun eigen carrière. Een bandje dat het publiek overdonderde. Een schoolconcert waar je aan het eind van het nummer geen idee meer hebt wie welke rol heeft. Publiek, schoolleiding, roadies en zelfs muzikanten, alles loopt door elkaar.

Nevermind pakte de wereld in. De tournee werd opgeschaald tijdens het toeren. Nee, ik heb ze niet gezien. Voor ik doorhad dat ze in Paradiso zouden komen, was het al uitverkocht. Ik heb een legendarisch concert gemist. Tja, zo gaat het soms.

De opvolgers van Nevermind waren goed, maar konden per definitie niet meer zo overweldigend zijn als de klassieker. Hun Unplugged bij MTV gaf aan dat ze meer waren dan het grungebandje dat ze eerst leken. En kort daarna besloot Kurt Cobain dat hij zich bij Joplin, Hendrix en Morrison wilde vervoegen in de beroemde club van 27.

Nirvana leefde kort maar hevig. De band heeft maar zeven jaar bestaan. Dave Grohl heeft daarna nog veel prachtige muziek gemaakt. Maar zo urgent, zo duidend, zo overweldigend, zo definiërend als Nirvana werd het nooit meer.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.